zad
pytajnik: | | 1 | |
Dane jest równanie | |
| − 4|=p z parametrem p . Wyznacz liczbę rozwiązań tego |
| | 2x | |
równania w zależności od parametru p
29 gru 17:14
pytajnik: czy to bedzie I roz dla x∊(4;∞) ?
29 gru 17:15
Jerzy:

Różowa: y = p
29 gru 17:19
Jerzy:
Tak, w tym przedziale bedzie tylko jedno rozwiązanie.
29 gru 17:20
pytajnik: II roz dla x∊(−∞;4)
29 gru 17:21
pytajnik: dobra zapomniałam o wartosći bezwglednej to bedzie x∊(0;4)
29 gru 17:22
Basia:
dla p<0 nie ma rozwiązań
| | 1 | |
dla p=0 masz |
| −4=0 rozwiąż jest jedno rozwiązanie |
| | 2x | |
| | 1 | | 1 | |
dla p>0 masz |
| −4 = p lub |
| −4 = −p |
| | 2x | | 2x | |
| 1 | |
| =p+4 na pewno ma rozwiązanie dla dowolnego p>0 |
| 2x | |
dla 4−p≤0 nie ma rozwiązania, dla 4−p>0 jest
ostatecnie;
dla p<0 nie ma rozwiązań
dla p=0 i p≥4 jedno rozwiązanie
dla p∊(0;4) dwa
a w ogóle to najłatwiej rozwiązać to graficznie
29 gru 17:24
Jerzy:
Nie.
p ∊ (0,4) − dwa
p = 0 lub p ∊ [0,+∞) − jedno
p < 0 − brak
29 gru 17:25
Jerzy:
@Basia
dla p = 0 lub p ≥ 4
29 gru 17:26
Basia: (0;4)⊂<0;+
∞) coś nie gra
29 gru 17:26
Basia: dla p=0 i dla wszystkich p≥4 (tak to trzeba przeczytać)
29 gru 17:28
Jerzy:
Nie ma p = 0
i p ≥ 4
29 gru 17:28
Basia: to nie jest koniunkcja zdań dotyczących p
oczywiście, że p=0 ∧ p≥4 jest sprzecznoscia
nie jest sprzecznością koniunkcja
dla p=0 równanie ma jedno rozwiązanie i dla p≥4 równanie ma jedno rozwiązanie
29 gru 17:31