Zastosowanie funkcji wielu zmiennych
oo: Firma produkuje dwa substytucyjne wyroby w warunkach monopolu (tzn. ceny obu wyrobów P1 i P2
będą się zmieniać w zależności od poziomu sprzedaży). Zakładamy , że poziom produkcji tożsamy
jest z poziomem sprzedaż (tzn nie uwzględnia możliwości gromadzenia zapasów ) . Niech funkcje
popytu Q1, Q2 dane będą równaniami : Q1=40−2P1+P2, Q2=15+P1−P2. Funkcja kosztu ma postać
C(Q1,Q2)=Q12+Q1Q2+Q22.
Jak sformułować funkcję zysku π(Q1,Q2) tej firmy ?
29 gru 17:05
oo: .
29 gru 21:01