Równania i nierówności kwadratowe z parametrem
eliza.02: Dla jakich wartości parametru p równanie x²+2(p−1)x+p²−4=0 ma dwa różne rozwiązania, których
suma kwadratów jest mniejsza od 12?
29 gru 17:01
Jerzy:
1) Δ > 0
2) x12 + x22 = ( x1 + x2)2 − 2x1*x2 < 12 ( i wzory Viete'a)
29 gru 17:03
Basia:
1.
Δ>0
Δ=[2(p−1)]
2 − 4*1*(−4) = 4(p−1)&2+16
dodatnia dla dowolnego p
2.
x
12+x
22<12
(x
1+x
2)
2 − 2x
1*x
2 < 12
| | −2(p−1) | | −4 | |
( |
| )2 − 2* |
| < 12 |
| | 1 | | 1 | |
4(p−1)
2 + 8 − 12 <0
dokończ
29 gru 17:04
Jerzy:
Trzeba poprawić Δ
29 gru 17:06
Jerzy:
Druga część też źle ... x1*x2 = p2 − 4
29 gru 17:07
Basia: cholera, chyba coś nie tak z moimi oczami, w ogóle tego p2 (przed −4) nie widziałam,
sorry, ale przed chwilą wsciekłam się z zupełnie innego powodu, może to dlatego
29 gru 17:10
Jerzy:
Zdarza się
29 gru 17:11