całka
[: ∫3x√x2−8dx= t=? dt= ?
29 gru 16:37
[: moze jakas rada jak wyszukiwac najłatwiej co podstawic za t
29 gru 16:39
Jerzy:
√x2 − 8 = t ; x2 − 8 = t2 ; 2xdx = 2tdt
29 gru 16:39
[: skad t 2 ?
29 gru 16:41
Jerzy:
Obustronnie do kwadratu
29 gru 16:43
[: widze xD ale co nam to daje ?
29 gru 16:44
Jerzy:
Otrzymujemy banalna całkę: 3∫t2dt
29 gru 16:45
[: i skad 2xdx = 2tdt a nie 2xdx=dt ?
29 gru 16:45
[: jest na to jakas regula czy samemu musimy wpaść na to ?
29 gru 16:46
Jerzy:
Bo pochodna z: x2 − 8 = 2x , a pochodna z: t2 = 2t
Nie ma metody. Rozwiazanie przynajmniej 100 całek daje pewną wprawę.
29 gru 16:49
jc: Po co tyle kombinować?
=3∫ (x2−8)1/2 x dx = (x2−8)3/2
29 gru 16:49
Jerzy:
Najwyrażniej pytał o podstawienie.Pewnie przerabiają tą metodę.
29 gru 16:51
Basia: po co do kwadratu?
t=x
2−8
dt = 2xdx
| | dt | | 3 | | 3 | |
=3∫√t* |
| = |
| ∫√tdt = |
| ∫t1/2dt = .... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 gru 16:51
Jerzy:
A czemu nie ?
To kwestia gustu, niektórzy nie lubią pierwiastków pod całką.
29 gru 16:54
[: a co sie stalo z 3x ?
29 gru 19:02
[: a co sie stalo z 3x ?
29 gru 19:03