| 2 | 2 | 2 | ||||
Wyznacz wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu W(x)= | x3+2 | x2+ | x−4 | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 2 | 3 | 2 | ||||
Wx) = | (x3+x2+x−4* | ) = | (x3+x2+x−6) | |||
| 3 | 2 | 3 |
Tylko tam chyba będzie 4x2 w nawiasie?
| 8 | 2 | |||
223 = | = | *4 | ||
| 3 | 3 |
| 2 | 2 | |||
Mam jeszcze pytanie, jak rozłożyć taki wielomian W(x)=x3+2 | x2+x− | , próbuję | ||
| 3 | 3 |
| 2 | ||
wyłączyć przed nawias | , ale wtedy w kolejnym nawiasie znowu nie ma całkowitych | |
| 3 |
| 1 | ||
wyłącz | ||
| 3 |