Wyznaczyć rzut punktu
Sheller: Wyznaczyć rzut punktu P(6,36,−38) na prostą l: x−20−7 = y−13−6 = z−6−7 a także
równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P i prostopadłej do prostej l
29 gru 16:16
jc: To punkt przecięcia prostej (x,y,z)=(20,13,6)−t(7,6,7) z płaszczyzną 7(x−6)+6(y−36)+7(z+38)=0.
29 gru 16:26
Sheller: Nie bardzo rozumiem to zadanie, ale kiedy chce wyznaczyć punkt P' z tego układu równań:
| ⎧ | 7x+6y+7z+6=0 | |
| ⎜ | x=−7t+20 | |
| ⎨ | y=−6t+13 |
|
| ⎩ | z=−7t+6 | |
to po wstawieniu równania parametrycznego prostej do równania płaszczyzny to "t" wychodzi mi
jako dziwny ułamek. Gdzie robię błąd?
29 gru 17:21
Sheller: Udało mi się chyba rozwiązać zadanie. Mógłby ktoś sprawdzić czy jest poprawnie?
| ⎧ | 7x+6y+7z+6=0 | |
| ⎜ | x=20−7t | |
| ⎨ | y=13−6t |
|
| ⎩ | z=6−7t | |
7*(20−7t)+6*(13−6t)+7*(6−7t)+8=0
−134t=268
t=−2
P'=[34,25,20]
29 gru 18:02
Mila:

wektor PP' ma być prostopadły do k
→=[−7,−6,−7]
Błędnie obliczyłeś t, t=2
II sposób
P'∊l⇔P'=(20−7t,13−6t,6−7t) rzut punktu P na prostą l
PP'
→=[14−7t,−23−6t44−7t]
k
→o PP'→=0⇔
−7*(14−7t)−6*(−23−6t)−7*(44−7t)=0
t=2
P'=(6,1,−8)
Spr. P(6,36,−38)
PP'=[6−6,1−35,8−(−38)]=[0,−35,30]
[0,−35,30] o [−7,−6,−7]=210−210=0
Równanie płaszczyzny jak u
Jc
n
→=k
→
[−7,−6,−7] || [7,6,7]
P∊π
7*(x−6)+6*(y−36)+7*(z+38)=0
π:
7x+6y+7z+8=0
29 gru 22:44
Sheller: Bardzo dziękuję.
29 gru 22:50
Mila:
29 gru 22:58