całka
[: przez podstawianie ∫e−10xdx za t ma isc e−10x ?
29 gru 16:00
Jerzy:
| | 1 | |
−10x = t ; −10dx = dt ; dx = − |
| dt |
| | 10 | |
| | 1 | | 1 | |
..... = − |
| ∫etdt = − |
| e−10x + C |
| | 10 | | 10 | |
29 gru 16:03
[: czemu −10x = t ?
29 gru 16:04
[: a nie e−10x=t
29 gru 16:05
Jerzy:
Żeby skorzystać ze wzoru na całkę elementarną: ∫exdx = ex + C
29 gru 16:05
Jerzy:
To w końcu co masz pod całką: e−10x , czy: e−10*x
29 gru 16:06
[: mam e−10x
29 gru 16:10
Jerzy:
No to patrz: 16:03 i komentarz: 16:05
29 gru 16:11
[: zle zapisałem moj bład

mam działanie
∫e
−10xdx
29 gru 16:11
[: czyli dlategoo za t dajemy −10x bo do wzoru na całkę elementarną w miejscu x ,,wstawiamy''
nasze −10x ?
29 gru 16:15
Jerzy:
Nie.. za: −10x podstawiamy t
29 gru 16:16