sprawdzić czy wielomian w(X) należy do przestrzeni gemerowanej przez wielomiany
KArol: w(x)=x2+1
v1=x
v2=x2−3
v3=x+2
v4=x−1
wyznaczyć wszystkie bazy tej podprzestrzeni wybrane ze zbioruwielomianow v1
nie wiem jak się do tego zabrać.. policzyć niezależność ? kombinacje ?
29 gru 15:29
Basia:
sprawdzić czy istnieją liczby rzeczywiste α,β,γ,δ takie, że
w(x) = α*v1+β*v2+γ*v3+δ*v4
czyli
x2+1 = α*x + β(x2−3) + γ(x+2) + δ(x−1)
x2+1 = αx+βx2−3β+γx+2γ+δx−δ
x2+1 = βx2+(α+γ+δ)x + (−3β+2γ−δ)
stąd
β=1
α+γ+δ=0
−3β+2y−δ=1
α+γ+δ=0
−3+2γ−δ=1
α+γ+δ=0
2γ−δ=4
δ=2γ−4
α+γ+2γ−4=0
α=4−3γ
ten układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
na przykład: γ=1, α=1,β=2,δ= −2
albo γ=0, α=4, β=1, δ= −4 itd.
czyli w(x) należy do przestrzeni generowanej przez v1,v2,v3,v4
drugiego pytania nie rozumiem; co to jest zbiór wielomianów v1?
zbiór generowany przez v1? tam są tylko wielomiany postaci p(x) = a*x gdzie a∊R
nie da się z tego stworzyć bazy dla przestrzeni, w której jest wielomian st.2
29 gru 16:10
KArol: zbiór wielomianów V
i
29 gru 16:18
KArol: czyli pierwsze co zrobiłaś to kombinacja

Basiu pomożesz rozwiązać drugą część ?
29 gru 16:21
Basia: napisałam, że drugiej części nie rozumiem; przeczytaj dlaczego, może coś źle przepisałeś,
a może ja coś źle odczytuję
29 gru 16:28
Basia: czyli chodzi o przestrzeń wygenerowaną przez te wszystkie wielomiany?
i o wyznaczenie bazy?
29 gru 16:30