Udowodnij,że
matełs23: Udowodnij,że
sin216 + cos 46 * cos 14 − jest liczba wymierna
cos 46 * cos 14 = cos 60 + cos 32
sin216+ cos 60 + cos 32
sin216+ 1/2 + 1−2sin216
1−sin216+1/2
cos216 + 1/2
co dalej ?
29 gru 15:21
ale jak to?: wzór:
cosα−sin2β=cos(α+β)cos(α−β)
Za α przyjmij 30o
Za β przyjmij 16o
29 gru 15:33
ale jak to?: tam oczywiście jest cos2α
29 gru 15:33
Mila:
w=sin
2(16)+ cos 46 * cos 14
cos 46 * cos 14 =cos(30+16)*cos(30−16)=
=(cos30*cos16−sin30*sin16)*(cos30*cos16+sin30*sin16)=
| | √3 | | 1 | |
=( |
| cos16)2−( |
| sin2(16))2= |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | |
= |
| *(1−sin2(16) )− |
| sin2(16)= |
| −sin2(16) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
w=sin2(16)+ |
| −sin2(16)= |
| ∊W |
| | 4 | | 4 | |
29 gru 18:48