Planimetria
Satan:

Dany jest taki czworokąt wypukły ABCD, że okręgi wpisane w ΔABC i ΔADC są styczne. Wykaż, że w
czworokąt ABCD można wpisać okrąg.
Więc tak:
Najpierw ΔABC:
| | |AB| | | |AS| | |
Z twierdzenia o dwusiecznej kąta wewnętrznego w Δ: |
| = |
| |
| | |BC| | | |SC| | |
Teraz ΔADC:
| | |AD| | | |AS| | |
Z twierdzenia o dwusiecznej kąta wewnętrznego w Δ: |
| = |
| |
| | |DC | | |SC| | |
| | |AB| | | |AS| | | |AD| | | |AB| | | |AD| | |
Więc mam: |
| = |
| = |
| → |
| = |
| = k |
| | |BC| | | |SC| | | |DC | | |BC| | | |DC | |
W takim razie ΔABC ~ ΔADC. W takim razie |∡BAC| = |∡DAC| ∧ |∡BCA| = |∡DCA| ∧ |∡ABC| = |∡ADC|.
No i teraz skoro kąty: |∡BAC| = |∡DAC| ∧ |∡BCA| = |∡DCA| są równe, to odcinek |AC| jest
sieczną kątów |∡BAD| i |∡BCD|.
I teraz mam małą zagwozdkę. Czy tworzyć ΔBAC i ΔBCD poprzez dorysowanie odcinka |BD| i w
analogiczny sposób udowodnić, że ΔBAD ~ ΔBCD, a potem, że |DB| jest sieczną dwóch kątów
jednocześnie i na podstawie twierdzenia, które brzmi: w czworokąt wypukły można wpisać okrąg
wtedy i tylko wtedy, gdy wszystkie dwusieczne kątów tego czworokąta przetną się w jednym
punkcie.
Czy może macie inny sposób na to zadanie, a mój tok myślenia jest błędny? Wszelkie uwagi,
naprostowania i odpowiedzi mile widziane
29 gru 15:11
g: Twierdzenie o dwusiecznej nie ma tu zastosowania bo punkt S niekoniecznie leży
na dwusiecznej.
29 gru 15:38
Satan: Otóż to właśnie dowiodłem, tak myślę. Okręgi są styczne zewnętrznie, czyli istnieje styczna
przechodząca przez ten jeden punkt − w moim wypadku oznaczyłem go jako S. Twierdzenie o
dwusiecznej zastosowałem dla dwusiecznych kątów: |∡ABC| oraz |∡ADC|, gdyż środek okręgu
wpisanego w trójkąt leży na przecięciu się dwusiecznych trójkąta

Dopiero po dowodzie, że |AC| dzieli kąty przy wierzchołkach A i C na dwa równe kąty stwierdzam,
że styczna |AC| jest jednocześnie dwusieczną. W takim wypadku prowadząc nowy odcinek |BD|,
który będzie nową styczną nowych okręgów, w powstałych trójkątach będą one miały wspólną
sieczną |AC|

No, chyba, że się grubo mylę
29 gru 15:49
===:
Jeden z moich Starszych BELFRÓW (niestety już świętej pamięci} zwykł powiadać:
− jesli krocząc do przodu natrafiłeś na ścianę masz w sumie dwa wyjscia:
albo walić z główki w tą ścianę albo zrobić krok do tyłu i popatrzeć czy gdzies z boku
nie ma otwartych drzwi.

Odpowiedz sobie na pytanie kiedy w czworokąt można wpisać okrąg.
29 gru 16:07
g:

Środek okręgu leży na dwusiecznej, ale punkt S to nie jest środek okręgu.
29 gru 16:10
Satan: To wiem, też się zastanawiałem. Tylko najpierw chciałem wykorzystać fakt, że okrąg można wpisać
w czworokąt, gdy dwusieczne jego kątów przecinają się w jednym punkcie. Chciałem ominąć to, że
pary przeciwległych boków muszą być równe co do sumy, bo to jest równoznaczne (chyba) z
dwusiecznymi. Jeszcze trocję pracy przede mną. Ale − jeszcze nad tym pomyślę, to pewne!
29 gru 16:15
Satan: @g, owszem, to tylko punkt, gdzie okręgi są styczne. Miałem na myśli, że w zasadzie jest on
mało ważny przy wyznaczaniu okręgu wpisanego w czworokąt. Już nie rysowałem drugiego odcinka i
punktu przecięcia
29 gru 16:17
===:
Patrz na poszczególne odcinki boków i zauważ, ze powtarzaja się one w każdej z par
29 gru 16:21
Satan: O raaaany... Już wiem!

Faktycznie, można walić głową w ścianę

Zaraz zrobię, tylko zjem
29 gru 16:28
===:
i jak widzisz szkoda główki
29 gru 16:30
Satan: Oj bardzo szkoda, dziękuję Wam za wszelkie uwagi i komentarze
29 gru 16:33
===:
29 gru 16:36