matematykaszkolna.pl
Planimetria Satan: rysunekDany jest taki czworokąt wypukły ABCD, że okręgi wpisane w ΔABC i ΔADC są styczne. Wykaż, że w czworokąt ABCD można wpisać okrąg. Więc tak: Najpierw ΔABC:
 |AB| |AS| 
Z twierdzenia o dwusiecznej kąta wewnętrznego w Δ:

=

|BC| |SC| 
Teraz ΔADC:
 |AD| |AS| 
Z twierdzenia o dwusiecznej kąta wewnętrznego w Δ:

=

|DC |SC| 
 |AB| |AS| |AD| |AB| |AD| 
Więc mam:

=

=

=

= k
 |BC| |SC| |DC |BC| |DC 
W takim razie ΔABC ~ ΔADC. W takim razie |∡BAC| = |∡DAC| ∧ |∡BCA| = |∡DCA| ∧ |∡ABC| = |∡ADC|. No i teraz skoro kąty: |∡BAC| = |∡DAC| ∧ |∡BCA| = |∡DCA| są równe, to odcinek |AC| jest sieczną kątów |∡BAD| i |∡BCD|. I teraz mam małą zagwozdkę. Czy tworzyć ΔBAC i ΔBCD poprzez dorysowanie odcinka |BD| i w analogiczny sposób udowodnić, że ΔBAD ~ ΔBCD, a potem, że |DB| jest sieczną dwóch kątów jednocześnie i na podstawie twierdzenia, które brzmi: w czworokąt wypukły można wpisać okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy wszystkie dwusieczne kątów tego czworokąta przetną się w jednym punkcie. Czy może macie inny sposób na to zadanie, a mój tok myślenia jest błędny? Wszelkie uwagi, naprostowania i odpowiedzi mile widziane emotka
29 gru 15:11
g: Twierdzenie o dwusiecznej nie ma tu zastosowania bo punkt S niekoniecznie leży na dwusiecznej.
29 gru 15:38
Satan: Otóż to właśnie dowiodłem, tak myślę. Okręgi są styczne zewnętrznie, czyli istnieje styczna przechodząca przez ten jeden punkt − w moim wypadku oznaczyłem go jako S. Twierdzenie o dwusiecznej zastosowałem dla dwusiecznych kątów: |∡ABC| oraz |∡ADC|, gdyż środek okręgu wpisanego w trójkąt leży na przecięciu się dwusiecznych trójkąta emotka Dopiero po dowodzie, że |AC| dzieli kąty przy wierzchołkach A i C na dwa równe kąty stwierdzam, że styczna |AC| jest jednocześnie dwusieczną. W takim wypadku prowadząc nowy odcinek |BD|, który będzie nową styczną nowych okręgów, w powstałych trójkątach będą one miały wspólną sieczną |AC| emotka No, chyba, że się grubo mylę
29 gru 15:49
===: Jeden z moich Starszych BELFRÓW (niestety już świętej pamięci} zwykł powiadać: − jesli krocząc do przodu natrafiłeś na ścianę masz w sumie dwa wyjscia: albo walić z główki w tą ścianę albo zrobić krok do tyłu i popatrzeć czy gdzies z boku nie ma otwartych drzwi. emotka Odpowiedz sobie na pytanie kiedy w czworokąt można wpisać okrąg.
29 gru 16:07
g: rysunekŚrodek okręgu leży na dwusiecznej, ale punkt S to nie jest środek okręgu.
29 gru 16:10
Satan: To wiem, też się zastanawiałem. Tylko najpierw chciałem wykorzystać fakt, że okrąg można wpisać w czworokąt, gdy dwusieczne jego kątów przecinają się w jednym punkcie. Chciałem ominąć to, że pary przeciwległych boków muszą być równe co do sumy, bo to jest równoznaczne (chyba) z dwusiecznymi. Jeszcze trocję pracy przede mną. Ale − jeszcze nad tym pomyślę, to pewne! emotka
29 gru 16:15
Satan: @g, owszem, to tylko punkt, gdzie okręgi są styczne. Miałem na myśli, że w zasadzie jest on mało ważny przy wyznaczaniu okręgu wpisanego w czworokąt. Już nie rysowałem drugiego odcinka i punktu przecięcia emotka
29 gru 16:17
===: Patrz na poszczególne odcinki boków i zauważ, ze powtarzaja się one w każdej z par emotka
29 gru 16:21
Satan: O raaaany... Już wiem! emotka Faktycznie, można walić głową w ścianę Zaraz zrobię, tylko zjem emotka
29 gru 16:28
===: i jak widzisz szkoda główki emotka
29 gru 16:30
Satan: Oj bardzo szkoda, dziękuję Wam za wszelkie uwagi i komentarze emotka
29 gru 16:33
===: emotka
29 gru 16:36