Całka rozpisanie
mat1510: Wie ktoś może jak ją rozpisać
29 gru 15:06
Jerzy:
Podstaw: x3 + 8 = t , 3x2dx = dt
29 gru 15:07
mat1510: A mógłby Pan pokazać nie sposobem przez podstawienie ?
29 gru 15:17
Jerzy:
Nie wyważa sie otwartych drzwi. To typowa całka do wykorzystania wzoru:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|x| + C |
| | f(x) | |
| | x2 | |
ale jeśli sie upierasz, to: = ∫ |
| dx .. i metoda rozkładu na ułamki |
| | (x+2)(x2 − 2x + 4) | |
proste.
29 gru 15:31
mat1510: Faktycznie suma sześcianów

, dziękuje
29 gru 15:33