całka
[: ∫2/3√x rozpisze mi ktos bo mi wychodzi 3x2/3 a w odp mam 3x3/2
29 gru 14:01
ale jak to?: dobrze masz, nie patrz na odp, tam też czasem są błędy.
Pozdrawiam!
29 gru 14:26
29 gru 14:27
s: a ∫4/√x ?
29 gru 14:34
s: bo mi zle wychdzi
29 gru 14:36
Jerzy:
| | 1 | |
= 4∫x−1/2dx = 4* |
| 8x1/2 + C = 8√x + C |
| | 1/2 | |
29 gru 14:37
Jerzy:
Literówka ....oczywiście nia ma tam pierwszej ósemki.
29 gru 14:39
s: kurde znowu uciekł minus ... przy odejmwaniu potegi tej pierwszej
29 gru 14:42
s: dzieki
29 gru 14:42
s: a całka 1/x2 ?
bo jest niby wzor 1/xa=x−a ale chyba sie go nie stosuje bo odp mam 1/x
29 gru 15:01
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
= ∫x−2dx = |
| *x1 − 2 + C = −x−1 + C = − |
| + C |
| | 1 − 2 | | x | |
29 gru 15:03
s: całka 1/x2= całce x−2 ?
29 gru 15:06
29 gru 15:08
s: a x2/20 jest jakis wzor bo wiem ze wyjdzie x3/60 ale jak to rozpisac?
29 gru 15:16
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
.. = |
| *∫x2dx = |
| * |
| x3 + C |
| | 20 | | 20 | | 3 | |
29 gru 15:20