Ppanimetria
Satan: Cięciwa dziwli obwód koła w stosunku 1:2. W jakim stosunku dzieli ona pole tego koła?
Coś próbowałem na zasadzie takiej:
P
1 − pole wycinka ograniczone cięciwą, P
2 − pole reszty koła
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P1 = |
| πr2 − |
| r2sin120 = r2( |
| π − |
| cos30) |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
P2 = |
| πr2 + |
| r2sin120 = r2( |
| π + |
| cos30) |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | P1 | |
Teraz liczyłem |
| , ale nie wiem czy ten sposób jest w ogóle dobry  Proszę o jakieś |
| | P2 | |
korekty, wskazówki
Satan: Właśnie też nigdzie w moim rozwiązaniu nie widzę błędu, ani nawet innej możliwości rozwiązania.
Pozostaje założyć, że jest w porządku