Granice
P: limx→0 −3x3+x2+2xx
limx→π 1+cosxsin2x
29 gru 13:44
5-latek: W pierszsej granicy wylacz w liczniku x przed nawias
29 gru 13:46
Jerzy:
2)
| | −sinx | | 0 | |
.. = [H] = limx→π |
| = [ |
| ] = 0 |
| | cosx | | −1 | |
29 gru 13:56
5-latek: Natomiast druga granica jest dla mnie ciekawa
Mysle tak
skoro x dazy do π to cosx dazy do 0 wiec w liczniku bedziemy mieli 1+0 =1
Teraz skoro x dazy do π to sinxdazy do 1 wiec sin2x dazy do 1
Granica tej funkcji to 1
Musi ktos sprawdzic porawnosc rozumowania
29 gru 13:57
5-latek: Dzien dobry
Jerzy 
czyli zle .
29 gru 13:59
Jerzy:
Witaj

x→π , to: cosx → −1
x→π , to: sinx → 0
29 gru 14:03
P: A skąd wzięło się −sinxcosx?
29 gru 14:12
Jerzy:
Reguła de l'Hospitala.
29 gru 14:13
P: Ok, dzięki
29 gru 14:13
5-latek: Wszystko mi sie pomylilo
29 gru 14:52