| √3 | ||
w = | a, | |
| 2 |
| √3 | ||
h + w = 2 ⇒ h = 2 − | a | |
| 2 |
| √3 | 1 | |||
P = | a2 + 3* | ah → max | ||
| 4 | 2 |
| √3 | 1 | √3 | √3 | 3√3 | ||||||
P = | a2 + 3* | a*(2 − | a) = | a2 + 3a − | a2 | |||||
| 4 | 2 | 2 | 4 | 4 |
| √3 | ||
P = − | a2 + 3a | |
| 2 |
| √3 | ||
Otrzymaliśmy funkcję kwadratową P(a) = − | a2 + 3a posiadającą maksimum | |
| 2 |
| −3 | |||||||||||
dla a = | = √3 | ||||||||||
|
| −b | ||
Skorzystaliśmy tu z wzoru na odciętą wierzchołka paraboli xw = | ||
| 2a |