matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zamiana sin i cos
Janek:
Dzień dobry, mam problem, w jaki sposób zapisać 4sin(x)*cos
2
(x) jako sin(x)+sin(3x)? Dziękuję za pomoc
29 gru 12:56
PW:
Wzór na sumę sinusów:
3x+x
3x−x
sin(3x)+sin(x)=2sin
cos
=
2
2
=2sin(2x)cos(x)=2(2sin(x)cos(x))cosx=4sin(x)cos
2
(x)
29 gru 16:24
ttt:
zobacz dowód sinusów sumy
http://www.math.us.edu.pl/pgladki/faq/node98.html
29 gru 16:25