liczby
Gaz: Niech a, b rzeczywiste i takie że
a3 = 3ab2 + 11
b3 = 3a2b + 2
Oblicz wartość a2 + b2
29 gru 12:29
Gaz: Czy to zadanie jest takie trudne
1 sty 14:27
Gaz:
1 sty 14:37
Gaz: To zadnie z wzorów skróconego mnożenia
1 sty 14:38
poland:
ze wzoru:
x
3 + y
3 = (x+y)(x
2−xy+y
2)
zatem
a wiec
| | a3+b3 | | 3ab2+11+3a2b+2 | | 3ab(b+a)+13 | |
a2+b2 = |
| + ab = |
| + ab = |
| = |
| | a+b | | a+b | | a+b | |
| | 13 | | 13 | |
= 3ab + |
| + ab = 4ab + |
| |
| | a+b | | a+b | |
− czy wynik mial byc liczba>?
1 sty 14:43
Gaz: tak wynik ma być liczbą
1 sty 14:45
poland: strzelaj.
a=−1
b=2
pasuje
1 sty 14:56
Gaz: ale to nie ma byc co trafie tylko tak ogólnie na wzorach
1 sty 15:04
Gaz: Może ktoś mi pomóc z tym
1 sty 20:03
mat:
a
3=3ab
2+11
b
3=3a
2b+2
a
3b=3ab
3+11b
b
3a=3a
3b+2a
a
3b+b
3a=3ab(b
2+a
2)+11b+2a
| | a3b+b3a−11b−2a | |
a2+b2= |
| |
| | 3ab | |
1 sty 20:11
PW: Niech k będzie taką liczbą rzeczywistą, że
b−ka.
Dane równości mają wówczas postać
a
3=3a
3k
2 +11
k
3a
3=3ka
3+2,
skąd
a
3(1−3k
2)=11
a
3(k
3−3k)=2,
co po podzieleniu stronami daje
2−6k
2=11k
3−33k
11k
3+6k
2−33k−2=0
Widać, że k=−2 jest rozwiązaniem oraz lewą stronę można przedstawić w postaci iloczynu
(k+2)(11k
2−16k−1),
Dla k = −2 łatwo wyliczamy, że a=−1 i b =−2, a więc a
2+b
2 = 5.
Trójmian 11k
2−16k−1 ma wyróżnik Δ=300,
√Δ=10
√3. Trzeba się zastanowić, czy miejsca zerowe
trójmianu k
1 lub k
2 dają inne rozwiązania.
1 sty 20:52
PW: Korekta. W drugim wierszu ma być
b=ka
1 sty 20:53
PW: Jeszcze jedna korekta, dla k=−2 łatwo wyliczamy, że a=−1 i b=2 itd.
1 sty 21:43
Gaz: Kolega mi napisał tak:
a3−3ab2=11
b3−3a2b=2
Podnosimy obie strony do kwadratu a następnie dodajemy stronami równania i
a6+3a4b2+3a2b4+b6=125
(a2+b2)3=53
2 sty 08:25
jc:
(a+bi)3 = (a3−3ab2) + (3a2b−b3)i=11−2i
porównujemy kwadraty modułów
(a2+b2)3 = 112+22=121+4=125
a2+b2=5
2 sty 09:26
Gaz: co to i?
2 sty 09:33
jc: Taki symbol. i2 = −1.
2 sty 09:45
PW: Tak też myślałem, że istnieje rozwiązanie bardzo proste. Cóż, jest proste, gdy je widzimy.
2 sty 10:48