geometria w przestrzeni. wzajemne położenie prostych
reltih: Zbadać wzajemne położenie prostej L1 i L2
postać krawędziowa
L1: x − y + z − 3 = 0
4x − y − z − 2 = 0
___________________________________________________________________________
postać kierunkowa
L2: x + 3 = y − 1 = 5 − z
___________________________________________________________________________
Mi wychodzi tak:
L1: x=t
y=−5/2 +5t/2
z= 1/2 + 3t/2
____________________________________________
L2: x= −3 +2t
y= 1 + t
z= 5 − t
Robię z tego układ równań i wychodzą mi współrzędnie punktu przecięcia, a w odpowiedziach jest
napisane, że to są proste skośne.
Proszę o pomoc w znaleźeniu błedu
29 gru 12:11
kochanus_niepospolitus:
skoro ma być punkt wspólny to:
−3 + 2t = x = t ⇔ t = 3
w takim razie sprawdzamy czy się będzie zgadzać:
y: −5/2 + 15/2 = 10/2 = 5 ; 1 + 3 = 4 I już widzimy, że się nie zgadza
Więc masz błąd w obliczeniach
29 gru 12:15
reltih: Właściwie parametry w obu układach równań są różne. Więc powinno być:
L1: x=k
y=−5/2 +5k/2
z= 1/2 + 3k/2
______________________________________
L2: x= −3 +2t
y= 1 + t
z= 5 − t
Po uwzględnieniu tego. wychodzi tak jak powiedziałem
29 gru 12:20
reltih: Znalazłem błąd w moim rozumowaniu. Po uzyskaniu wartości parametrów z układu równań
złożonych z pierwszych 2 linijek układów L1 i L2. Trzeba te wartości podstawić do 3
niewykorzystanej linijkii tam wychodzi sprzeczność.
29 gru 12:38