całka
[: ∫(
(x2−23√x)x3+(1+tg
2x))=
mam tak
∫1/x
−1−2∫x
−8/3+∫(1+tg
2x)=
0−2*
1−5/3x
−5/3 +∫(1+tg
2x)=
−6/5x
−5/3+∫(1+tg
2x)
i co dalej bo nwm
29 gru 11:23
Jerzy:
| | x2 | | 1 | | 1 | |
Po pierwsze: |
| = |
| , a teraz: ∫ |
| dx = ? |
| | x3 | | x | | x | |
29 gru 11:27
[: ln x
29 gru 11:29
Jack:
| | sinx | | cos2x + sin2x | |
(tg(x))' = ( |
| )' = |
| = 1 + tg2(x) |
| | cosx | | cos2x | |
zatem
∫ (1 + tg
2(x)) dx = tg(x) + C
29 gru 11:29
[: a mozesz to wytłumaczyc ?
29 gru 11:30
Jerzy:
11:27 = ln|x| + C
29 gru 11:31
[: bo wiem 1 trygonometryczna i wgl ale..
29 gru 11:31
Jerzy:
Pochodna ilorazu funkcji.
29 gru 11:31
ford:
zupełnie źle...
| | sin2x | | 1−cos2x | |
(1+tg2x) = (1+ |
| ) = (1 + |
| ) = |
| | cos2x | | cos2x | |
| | 1 | | cos2x | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| − |
| ) = (1+ |
| −1) = |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
obliczenie całki:
| | x2 | | x1/3 | |
∫ |
| dx − 2∫ |
| dx + ∫ (1+tg2x) dx |
| | x | | x | |
| | 1 | |
∫ x dx − 2 ∫ x−2/3 dx + ∫ |
| dx |
| | cos2x | |
| x2 | | x1/3 | |
| − 2 * |
| + tg x + C |
| 2 | | 1/3 | |
29 gru 11:34
Jerzy:
@ford ... nie zauważyłeś ,że w mianowniku jest x3 ?
29 gru 11:36
ford:
| | x2 | | x2 | |
zamiast |
| powinno być |
| (nie zauważyłem 3−ciej potęgi w mianowniku) co |
| | x | | x3 | |
| | x2 | |
powoduje że z pierwszej całki wyjdzie ln|x| a nie |
| |
| | 2 | |
29 gru 11:36
Jerzy:
No to druga też źle .
29 gru 11:38
ford:
dokładnie, nie zauważyłem

zatem drugą całkę też mam źle, a wynik −6/5x
−8/3 jest dobry
29 gru 11:40
ford:
do autora: używaj U zamiast u do Ułamków !
29 gru 11:41
[: czyli ma wyjsc lnx−6/5x−5/3+tgx ?
29 gru 11:41
ford:
| | 6 | |
ln|x| − |
| x−5/3 + tg x + C |
| | 5 | |
29 gru 11:43
[: | | 6 | |
@ford ale w odp mam ln x+ |
| +tg x |
| | 5x5/3 | |
29 gru 11:44
[: a 2 minusy SąxD
29 gru 11:45
29 gru 11:48
[: a co do 1+tg
2x to czy dobrze rozumiem ze 1 to jest pochodna z x tak a tg
2x
| | 1−cos2x | |
licze ze wzoru |
| ? |
| | cos2x | |
29 gru 11:49
ford:
racja
| | 6 | |
ln|x| + |
| x−5/3 + tg x + C jest ok |
| | 5 | |
| | 1 | |
odpowiedzi też są ok, one uwzględniają własność x−5/3 = |
| |
| | x5/3 | |
29 gru 11:51
[: | | 6 | |
@Jerzy no ale co z minusem przed ? bo z tego co napisałes wychodzi mi − |
| |
| | 5X5/3 | |
29 gru 11:52
Jerzy:
I ma być minus.
29 gru 11:55
ford:
co do 1+tg
2x − nigdzie nie korzystasz z tego że 1 to pochodna z x
myślę że najłatwiej Ci będzie to zrozumieć jak sobie to rozpiszesz jak ja o 11:34 − jeśli
czegoś tam nie rozumiesz to pytaj)
| | 1 | |
udało się więc udowodnić że 1+tg2x to jest to samo co |
| |
| | cos2x | |
| | 1 | |
i teraz masz wzór (tgx)' = |
| |
| | cos2x | |
a że ty masz całkę policzyć a nie pochodną
więc korzystasz z tego, że ∫ U {1}{cos
2x} dx = tg x + C
29 gru 11:56
29 gru 11:58
Jerzy:
Dobra ...+
29 gru 11:59
ford:

też się na tym przejechałem na początku
29 gru 12:00
[: okej dobra ogarniam ta całke ale dalej nie rozumeim o co chodzi z tym minusem
| | 6 | |
bo mowicie ze moze byc odp ze − |
| |
| | 5x5/3 | |
| | 6 | | 6 | |
lub |
| a albo − |
| |
| | 5x−5/3 | | 5x−5/3 | |
29 gru 12:01
Jerzy:
| | 6 | | 6 | |
Ma być: + |
| *x−5/3 lub + |
| |
| | 5 | | 5x5/3 | |
29 gru 12:04
[: okej dzieki wielkie
29 gru 12:06
ford:
po kolei:
moje odp. z 11:40 i 11:43 są złe, te z 11:44 oraz moja z 11:51 są dobre
przed iksami − na lewo od znaku mnożenia − wyrażenie na ułamkach
| | 6 | |
jest na plusie (wszyscy się zgodzili) zatem + |
| |
| | 5 | |
iksy (na prawo od znaku mnożenia)
| | 6 | | 1 | |
i teraz mnożymy + |
| razy |
| |
| | 5 | | x5/3 | |
| 6*1 | | 6 | |
| = |
| i tak powstał wynik z odpowiedzi |
| 5*x5/3 | | 5x5/3 | |
| | 1 | |
ale że nie ma obowiązku korzystać z własności x−5/3 = |
| |
| | x5/3 | |
to x
−5/3 jest po prostu równe x
−5/3
| | 6 | | 6 | |
i wtedy mnożymy + |
| razy x−5/3 i wychodzi |
| x−5/3 czyli to co ja zaproponowałem |
| | 5 | | 5 | |
29 gru 12:10