calka
s: ∫(2x3−5x)2/3x2
29 gru 10:32
s: wytłumaczy ktos nie mam pojecia jak sie liczy całki..
29 gru 10:33
PW: Tu nie o całki idzie, ale o przekształcenie ułamka:
| | 2x3−5x2 | | 2 | | 5 | |
|
| = |
| x − |
| . |
| | 3x2 | | 3 | | 3 | |
Teraz umiesz scałkować?
29 gru 10:36
Jerzy:
Tam jest chyba w liczniku kwadrat za nawiasem.
29 gru 10:37
PW: Wróć, źle widzę i nie zauważyłem nawiasu po 5x.
Będzie inaczej − najpierw trzeba licznik podnieść do kwadratu, ale idea ta sama − przedstawić
funkcję wymierną jako sumę trzech ułamków.
29 gru 10:39
ale jak to?: PW źle
(2x
3−5x)
2=4x
6−20x
4+25x
2
| 4x6−20x4+25x2 | | 4 | | 20 | | 25 | |
| = |
| x4− |
| x2+ |
| |
| 3x2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
29 gru 10:39
s: sorki w mianowniku ma byc (3x)2 czyli 9x2 moj bład
29 gru 10:41
Jerzy:
| | 4 | | x6 | | 20 | | x4 | | 25 | | x2 | |
= |
| ∫ |
| dx − |
| ∫ |
| dx + |
| ∫ |
| dx = ... |
| | 3 | | x2 | | 3 | | x2 | | 3 | | x2 | |
29 gru 10:42
ale jak to?: No ale wiesz jak sobie już z tym poradzić.
Powodzenia!
29 gru 10:43
PW: Teraz już wziąłem lupę, ale w mianowniku nawiasu nie ma. Chyba zrobiłeś dobrze
29 gru 10:44
[: 43x4−203x2+253+c ?
29 gru 10:45
Jerzy:
| | 1 | |
Dla x ≠ −1 stosujemy wzór: ∫xndx = |
| xn + 1 + C |
| | n + 1 | |
29 gru 10:47
[: ale w odpowiedziach mam
259x+445x5−{20}{27}x3
29 gru 10:48
Jerzy:
Dla: n ≠ −1 oczywiście.
29 gru 10:48
[: okej mam xD
29 gru 10:50
Jerzy:
| 4 | | 4 | | 1 | | 4 | |
| ∫x4dx = |
| * |
| *x5 + C = |
| *x5 + C |
| 9 | | 9 | | 5 | | 45 | |
29 gru 10:50
[: ALE mam pytanie skoro tam było x2/x2 to czego potem ma wyjsc 25/9x a nie 25/9 ?
29 gru 10:51
29 gru 10:52
[: okej ale skad ten x z 1 czy z tego dx ?
29 gru 10:53
Jerzy:
A ile wynosi pochodna funkcji: f(x) = x ?
29 gru 10:54
[: a okej dzieki

ide brnac dalej w całki \
29 gru 10:55