matematykaszkolna.pl
Matura 80+ Klaudia: Cześć wszystkim, jak uważacie, z czego łatwiej jest osiągnąć wynik z matury roszerzonej powyżej 80%, z matematyki czy z fizyki?
29 gru 00:37
Adamm: z matematyki
29 gru 00:46
Satan: Matematyka, zdecydowanie. Piszę w tym roku obie i wierz mi, że matematyka jest znacznie bardziej przystępna emotka
29 gru 00:50
Klaudia: No właśnie też w tym roku piszę maturę i bardzo zależy mi na dobrym wyniku. Jak do tej pory nie robiłam żadnych zadań maturalnych z matmy, bo skupiłma się na biologii, teraz tego chyba trochę żałuje. Co byście mi radzili? Co mam robić, żeby jeszcze się do maja do przygotować? Czy starczy mi czasu?
29 gru 07:06
: niestety 4 miesiące to za mało czasu żeby się dobrze przygotować do matury
29 gru 09:55
ale jak to?: Nie prawda, nie słuchaj poprzednika. 4 miesiące to kupa czasu. Ale musiałabyś naprawdę zasiąść do tego intensywnie. Najlepiej jakbyś znalazła osobę, która by Cię "prowadziła", żebyś czasem na jakimś temacie nie utkwiła, bo cały zapał może pójść wówczas na marne. Czy powinien to być korepetytor? Nie wiem. Musisz sama zdecydować, ale jak najszybciej, bo będzie czas nieubłagalnie leciał naprzód. Na tym forum na pewno też Ci pomogą ludzie w razie jakiś problemów. Powodzenia i trzymam kciuki.
29 gru 10:12
5-latek: Moze i duzo a moze nie duzo. Zalezy co juz umiesz Nie wolno przygotowywac sie na wariackich papierach(chociaz ich nie daja ) gdyz potem i tak to wyjdzie Jednak juz bym zaczal sie przygotowywac (sam/a wiesz co umiesz a co nie . Wymagania znasz. Wiec do roboty jak to powiedzial kiedys w sejmie prof Belka do poslow .
29 gru 10:41
ford: nie trać ani chwili czasu na stereometrię (głupie zadania są) ale wszystko inne musisz ostro cisnąć
29 gru 10:45
ale jak to?: Dla mnie najlepszą praktyką (po ogarnięci mniej więcej zagadnień i tematów) było rozwiązywanie arkuszy maturalnych z poprzednich lat (próbnych jak i tych głównych). Dzięki temu ćwiczysz sobie, czego możesz się spodziewać na egzaminie, bo niestety (sporo matematyków nad tym ubolewa) te egzaminy są robione pod klucz i ok. 70% sposobów rozwiązań danych zagadnień jest ta sama, po prostu zmieniają się treści tych zadań. Więc ćwicz, ćwicz i jeszcze raz wykonuj różne zadania, abyś wyrobiła w sobie tak zwany "instynkt", dzięki któremu po przeczytaniu treści zadania, będą nasuwały Ci się automatycznie wzory ,które można by użyć (pozdrawiam geometrię analityczna ) oraz sposoby rozwiązania danego zadania. Powodzenia! emotka
29 gru 11:24
Klaudia: Dzięki wielkie za wszystkie rady. A co sądzicie jeszcze o tym zbiorze teraz matura? Lepiej z niego robić zadania ( nwm np. po 20 dziennie) czy tylko i wyłącznie z matur?
29 gru 12:29
5-latek: Klaudia KIedys na forum kolega PW napisal ze wszystko zalezy od tego co umiesz Wiec sie zastanow czy potrzebujesz zbiorow gdzie sa rozbudowane odpowiedzi do zadan czy mniej rozdudowane Wszyscy polecaja zbiory Pana Kielbasy (nie znam ich ) iteRacj@ odpisala tez komus zeby nie kupowac tych zbiorow z 2018 tylko z 2015 wystarcza i mniej zaplacisz Polecaja tez strone www. infopl
29 gru 13:11
iteRacj@ : emotka Tak jest, lepiej za kilkanaście złotych odkupić używane 2 tomy zbioru p. Kiełbasy z 2015 niż za kilkadziesiąt nowe wydanie z 2018. W obu wyd. jest mniej więcej to samo. Bardzo mądre słowa PW, większość zależy od tego, co teraz (właściwie jest styczeń) umiesz. Ucz się ze zbiorów, z arkuszy, po prostu ucz się. Jest bardzo późno. To rozwiązanie 20 zadań dziennie, jak napisałaś, trochę zajmie czasu, rozwiązanie arkusza też (wg CKE jest na to 180 minut). I znajdź kogoś, kto pomoże; podpowie na co masz zwrócić uwagę, co umiesz najsłabiej, czasem sprawdzi rozwiązane przez Ciebie zadania. Może nauczyciel w szkole będzie mógł pomóc w takim zakresie.
29 gru 14:00
Klaudia: Zbiory kiełbasy też mam, ale ich przerobić raczej na pewno nie zdążę, dlatego proszę Was o pomoc, bo nie wiem jak właściwie rozplanować te 4 miesiące.
29 gru 14:54
Klaudia: A wiem, że jest tu na pewno sporo osób, które są w tym temacie zorientowane, potrafią coś więcej powiedzieć, doradzić.
29 gru 14:55
ale jak to?: 1. Zacznij od wypisania sobie na kartce wszystkich działów z matematyki jakie będą na maturze. 2. Wypisz w każdym dziale co już potrafisz, a czego nie. 3. Zacznij od tych działów gdzie masz najmniejsze braki i z którymi sobie sama dasz radę. 4. Z działami gdzie masz większe luki, bądź nie poradzisz sobie sama z zrozumieniem materiału, poszukaj kogoś, kto Ci pomoże w tym. 5. Idziesz na maturę i zdajesz ją na 100%, nic trudnego emotka No i jesteś z Siebie dumna!
29 gru 15:01
Klaudia: Motywująco
29 gru 16:53
5-latek: Dobry wieczor iteRacj@ emotka
29 gru 17:31