Rozwiąż układ równań :
oo: Rozwiąż układ równań :
9x2+6xy−15
3x2−3y2
29 gru 00:03
Agata: Kochaniutka, przyrównujesz do 0 i jedziesz z tematem tak, jak było to w podstawówce <3
29 gru 00:21
Blee:
A gdzie tu rownania sa?
29 gru 00:23
oo: podstawówka, chyba za wysoki poziom dla mnie , bo nie wiem jak to rozwiązać
29 gru 00:24
the foxi:
Zakładam, że oba wyrażenia=0
3x2−3y2=0
3(x2−y2)=0
3(x−y)(x+y)=0
x=y ∨x=−y
Więc: przypadek pierwszy (x=y)
9x2+6xy−15=0 ⇒ 9x2+6x2−15=0 ⇒ 15x2−15=0 ⇒ x=1 ∨ x=−1
y=1 lub y=−1
Pozostało jeszcze x=−y ⇒ y=−x.
Proszę o dłuższych stażem forumowiczy o sprawdzenie, czy dobrze kombinuję, bo nie mam pewności
29 gru 00:32
Agata: x1=−1, y1=−1
x2=1, y2=1
x3=−√5, y3=√5
x4=√5, y4=−√5
29 gru 00:37
iteRacj@:
the foxi
napisałeś 5x2−15=0 ⇒ x=1 ∨ x=−1
y=1 lub y=−1
zapisz trochę inaczej, bo jest niejednoznacznie,
można to odczytać jako cztery pary rozwiązań,
a są tylko dwie
jeśli x=1 ⇒ y=1 i rozwiązaniem jest para liczb (1,1)
jesli x=−1 ⇒ y=−1 i i rozwiązanie (−1,−1)
29 gru 08:15
the foxi:
Dobrze, dzięki: )
29 gru 10:20
oo: Dziękuję bardzo za pomoc <3 tylko właśnie w odpowiedziach mam cztery pary wyników i brakuję mi
jeszcze √−5,√5 oraz √5,√−5
29 gru 11:56
oo: aa wyszło mi , dziękuję
29 gru 12:00