Całka nieoznaczona - sprawdzi ktoś ?
mat1510: | | 23√x−3 | | 2*x1/3 | | 3 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx= 2∫x1/3*x−1dx − 3∫1*x−1dx= |
| | x | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
2∫x−2/3dx−3∫x−1dx=2( |
| x−2/3+1)−3( |
| x−1+1)+c=2 |
| | −2/3+1 | | −1+1 | |
| | 1 | |
( |
| x1/3)+c=2(3x1/3)+c=6x1/3+c |
| | 1/3 | |
Gdzie żle zrobiłem
28 gru 22:11
Qulka: całka z 1/x to ln(x) bo inaczej dzielisz przez zero
28 gru 22:13
mat1510: Faktycznie dziękuje. Dopiero się uczę całek więc muszę zwracać uwagę na zapis i wzory
28 gru 22:17