Zadania z parametrem
larenen: 1.Zbadaj, dla jakich wartości parametrów równanie z niewiadoma x ma dokładnie jedno
rozwiązanie,dla jakich nie ma rozwiązań,a dla jakich jest tożsamościowe. W przypadku gdy
równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie,wyznacz to rozwiązanie.
a) (m−3)x=9−m2
b) 2k3+(1−x)k2+kx=0
c) (ab−2a)x=3b−6
d) k(1−x)=l(1+x)
2.Sprawdź czy istnieje taka wartości parametru p, dla której nierówność jest tożsamościowa
(2p−4)x<p2−p−7
28 gru 21:26
kochanus_niepospolitus:
No i

Jakiekolwiek pomysły masz?
Czy tylko na gotowca czekasz?
28 gru 21:31
iteRacj@:
a/ (m−3)x=9−m2
analizujesz dwa przypadki
I. m−3=0 czyli m=3 i podstawiasz do równania, sprawdzasz rozwiązania
II. m−3≠0 wyliczasz x dzieląc stronami przez (m−3)
28 gru 21:33