x
martusia: ukłąd równan:
x+xy=o
x
2+4y=0
x=−xy
( −xy)
2 +4y=0
co dalej


28 gru 21:04
the foxi:
4y=−x2 ⇒ y=−0.25x2
x+x(−0.25x2)=0
−0.25x3+x=0
−0.25x(x2−4)=0
−0.25x=0 ⋁ x2−4=0
28 gru 21:08
martusia: bardzo dziękuję, mam jeszcze problem z tym :
xy−y=0
x2−2x+y2=0
28 gru 21:31
martusia: czy mogę liczyć na wskazówkę?
28 gru 21:36
Mila:

(1) xy−y=0
(2) x
2−2x+y
2=0
y*(x−1)=0⇔y=0 lub x=1
1) y=0
x
2−2x=0
x(x−2)=0⇔x=0 lub x=2
(0,0) , (2,0)
lub
2) x=1
1
2−2+y
2=0
y
2=1
y=1 lub y=−1
(1,1), (1,−1)
Albo graficznie
y*(x−1)=0
y=0 lub x=1
(x−1)
2+y
2=1
S=(1,0) ,r=1
28 gru 21:41
Satan: xy − y = 0 ⇒ xy = y ⇒ x = 1
Resztę pozostawiam Tobie
28 gru 21:42
martusia: dzięki
28 gru 22:36