x
martusia: układ równań:
2x−6y+3=0
−6x+3y
2+6=0
dodałam dwie strony i wyszedł mi punkt A=(3/2, 1) , w odpowiedziach mam jeszcze jeden punkt,
jak go wyznaczyć?
28 gru 19:18
Adamm: pokaż jak liczysz
28 gru 19:20
martusia: 2x−6y+3=0 / *3
−6x+3y2+6+0
−15y=−15
y=1
2x−6y+3=0
2x−6+3=0
x=3/2
28 gru 19:22
the foxi:
2x=6y−3
x=3y−1.5
Więc −6(3y−1.5)+3y
2+6=0
−18y+9+3y
2+6=0
3y
2−18y+15=0
y
2−6+5=0
y=1 ∨y=5
Nigdzie nie widać 3/2
28 gru 19:23
Adamm: zdajesz sobie sprawę z tego że w drugim równaniu masz y2?
28 gru 19:24
the foxi:
Oj wybacz, mówię o y, a Ty o x...
x=3−1.5=1.5 lub x=15−1.5=13.5
Masz rację
28 gru 19:25
the foxi:
Jednak nie masz, y dodajesz z y2, aczkolwiek wynik wyszedł o dziwo dobry
28 gru 19:28
martusia: 3y2 18y +15=0
po skróceniu chyba wkradł się bład, brakuje y
28 gru 19:29
the foxi:
Prawda, ale grunt że zauważyłaś
28 gru 19:30
martusia: czyli rozwiązuję równanie kwadratowe i z tego dwa wyniki?
28 gru 19:31
the foxi:
tak: )
28 gru 19:34