Udowodnij, że
matełs23: Udowodnij ,że:
sin2αcosα−cos2αsin3α=−cos4αsinα
28 gru 18:51
matełs23: Najlepiej nie używając wzorów na sin3a i cos4a
28 gru 18:54
Mila:
| | A+B | | A−B | |
sinA+sinB=2*sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin2αcosα−cos2αsin3α=−cos4αsinα /*2
2sinα*cosα−2sin3α*cos2α=−2cos4α*sinα
1) 2sin2α*cosα=sinA+sinB
A+B=4α i A−B=2α⇔A=3α i B=α
2sin2α*cosα=sin3α+sinα
2)2sin3α*cos2α=sinA+sinB
A+B=6α i A−B=4α⇔A=5α i B=α
2sin3α*cos2α=sin5α+sinα
==========================
| | 3α+5α | | 3α−5α | |
L=sin3α+sinα−sin5α−sinα=sin3α−sin5α=2*cos |
| *sin |
| = |
| | 2 | | 2 | |
=2*cos(4α)*sin(−α)=−2cos(4α)*sinα=P
28 gru 19:10
matełs23: Nie wpadlbym na to

wielkie dzięki!
28 gru 19:34
Mila:
28 gru 20:09