podprzestrzeń
KArol: czy wektor u należy do podprzestrzeni liniowej Lin(v1,v2)
u=(1,2,3). v1=(1,−2,5) v2=(2,1,0)
zrobiłem układ równan
αv1+βv2=u. i wyszło α=3/5 i β=1/5 Czy to wystarczy?
i 2 czesc zadania której nie umiem rozwiązać
dla jakiego parametru k∊R wektor w=(−1,1,k) należy do lin(v1,v2)
28 gru 18:32
Adamm: tak, wystarczy by dało się go przedstawić jako kombinację liniową tych 2 wektorów
co do drugiego zadania, musisz sprawdzić dla jakich k mamy rozwiązanie, i koniec zadania
28 gru 18:36
KArol: Adamm czy robię to dobrze ?
28 gru 19:25
KArol: niee,to wyżej źle
:Adamm pomożesz ?
28 gru 19:27
Adamm: na przykład dla x−ów
k/5+2*(−k−5)/(2k)
k/5−5/k−1
czyli coś jest nie tak
28 gru 19:28
Adamm:
α+2β=−1
−2α+β=1
2r1+r2 to dostajemy
β=−1/5
i dalej α=−3/5
i ostatnie równanie
(−3/5)*5+(−1/5)*0=k
skąd
k=−3
28 gru 19:31
KArol: policzyłem z układu α=−2/3. β=−1/3. k=5α⇒k=−10/3
28 gru 19:32
KArol: dziękuje
28 gru 19:33
KArol: Jeszcze jedno pytanie

zadanie: wykaż że wektory v1=(1,1,1) v2=(2,3,−1) v3=(2,−1,5) tworzą bazę przestrzeni R
3
oraz znajdź współrzędne wektora u=(−1,2,2) w tej bazie
z liceum jestem przyzwyczajony do tego że jak w zadaniu widnieje słowo WYKAŻ to zawsze musi
wyjść
,ale tutaj wektory są liniowo zależne (det=0) i nie wiem co mam robić
28 gru 20:03
KArol: ok
sytuacja opanowana,wyznacznik jednak wychodzi −6
ale zastanawiam się jak wykombinować te współrzędne
28 gru 20:04
Pytający:
Rozwiązujesz układ równań:
x*v
1+y*v
2+z*v
3=u
Inaczej:
| ⎧ | x+2y+2z=−1 | |
| ⎨ | x+3y−z=2 |
|
| ⎩ | x−y+5z=2 | |
Macierzowo:
[1 2 2] [x] [−1]
[1 3 −1]*[y]=[2]
[1 −1 5] [z] [2]
28 gru 20:18