Rozwiąż równanie
mat1510: 2x3−6x2+3=0
28 gru 18:15
Mila:
Dobrze przepisane?
28 gru 20:13
Bogdan:
Hej
mat1510, stosujesz czasami w życiu słowo
dziękuję?
364899
28 gru 20:23
mat1510: Dobrze przepisane. Dlatego mam problem przy tym

.
@Bogdan dzięki wielkie za zrobienie go ,ale zapomniałem o tym zadaniu ( dużo pytań dwa dni temu
miałem

)
28 gru 21:00
Mila:
To LO, czy studia ?
28 gru 21:03
mat1510: | | x3−3 | |
Studia : Mam zbadać monotoniczność i ekstrema funkcji : f(x)= |
| |
| | x−2 | |
| 2x3−6x2+3 | |
| = 0 / * (x−2)2 |
| (x−2)2 | |
2x
3−6x
2+3=0
i tu stanąłem
28 gru 21:57
28 gru 22:24
Basia: może wzory Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia
| | b | | −6 | |
x1+x2+x3 = − |
| = − |
| = 3 |
| | a | | 2 | |
| | c | |
x1*x2+x1*x3+x2*x3 = |
| = 0 |
| | a | |
x
3 = 3−(x
1+x
2)
2(x
1*x
2)
2 = 3(x
1+x
2)
−3 = 9x
3−3x
32
3x
2 − 9x − 3 = 0
x
2−3x−1 = 0
Δ=9 − 4*1*(−1) = 13
no i jeszcze trzeba wyliczyć x
1 i x
2
mogłam się pomylić bo to dość koszmarne
28 gru 22:24
Bogdan:
Dobry wieczór
Basiu, miło Cię widzieć
28 gru 22:27
Mila:
Witam również.

Napisałaś książkę? Długo do nas nie zaglądałaś.
28 gru 22:31
mat1510: Dziękuje wszystkim
28 gru 22:34
Basia: Witajcie kochani.

Milu może kiedyś. Horror to będzie, albo political fiction, albo i non
fiction.
28 gru 22:44
Mila:
28 gru 23:27