matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria.
piotrovvicz:
Kąt α jest kątem ostrym takim, że sin
2
α − cos
2
α =
1
2
. Zatem: A. 0°< α < 20° B. 21° < α < 50° C. 51° < α < 70° D. 71° < α < 90°. Proszę o wytłumaczenie rozwiązania
28 gru 18:02
Eta:
1 sposób sin
2
α−cos
2
α= −cos(2α) cos(2α)= −1/2 ⇒ 2α=120
o
⇒ α=60
o
Odp:C) 2 sposób sin
2
α−(1−sin
2
α)=1/2
3
3
√
3
2sin
2
α−1=1/2 ⇒ 2sin
2
α=
⇒sin
2
α=
⇒ sinα=
⇒α=60
o
2
4
2
Odp: C)
28 gru 18:41