asymptoty
licbaza: Witam
Potrzebuję pomocy z zadaniem, mam je wytłumaczyć klasie, ale nie umiem go zrobić

III klasa liceum
Wyznacz asymptoty funkcji:
28 gru 17:28
Alky: Zakładam, że wzory na pochodne znasz, więc nie będę ich pisał.
Co do tego przykładu wychodzi 0/0, ale po zastosowaniu Hospitala powinno wyjść. Tak na pierwszy
rzut oka

Spróbuj
28 gru 17:58
licbaza: To tak:
arc tg x ≠ 0 ⇒ x ≠ 0
Badam istnienie asymptot pionowych:
| | x | |
limx→0 |
| = limx→0 x2 + 1 = 1 |
| | arc tg x | |
czyli brak asymptot pionowych. Nie wiem czy dobrze tego "Hospitala" zastosowałem
28 gru 22:06
Basia: dobrze
28 gru 23:09
Mila:
| | x | |
lim x→0 |
| =Hlim {x→0) (x2+1)=1 |
| | arctg(x) | |
1)Asymptot pionowych nie ma
2)
| | x | |
lim x→±∞ |
| =∞ brak asymptot poziomych |
| | arctgx | |
3)
asymptoty ukośne : y=ax+b
licz współczynniki b
| | x | | 2 | | 4 | |
b=lim x→∞(f(x)−ax)=limx→∞ ( |
| − |
| x)= |
| |
| | arctg(x) | | π | | π2 | |
lub
28 gru 23:26
licbaza: | | 4 | |
Dziękuję za odpowiedzi. Te granice |
| to też z tej reguły Hospitala? |
| | π2 | |
29 gru 12:16
kochanus_niepospolitus:
Tak, też.
29 gru 12:19