Granica funkcji
Ktoś: Oblicz granicę funkcji w punkcie x=−2
28 gru 16:48
Gejsza: f'=
(18x+17)(x+2) −(9x2+17x−2)(x+2)2
=
9x2+36x+32(x+2)2
f'(−2)=1
Możliwe błędy rachunkowe
28 gru 16:54
Gejsza: Zapomniałam o minusie przy f'(−2)=−1
28 gru 16:56
Gejsza: Ej, pomyliłam. w mianowniku wychodzi 0
28 gru 16:57
Ktoś: powinno wyjsc −19
28 gru 16:57
Gejsza: omg, nie to liczyłam
28 gru 16:57
Gejsza: już poprawiam
9x2+17x−2=(x+2)(9x−1)
skracasz licznik z mianownikiem i poóżniej podstawiasz −2
28 gru 17:00
Gejsza: lim (x+2)(9x−1)(x+2)=
x→−2
lim (9x−1)= 9(−2) −1= −19
x→−2
28 gru 17:02
Ktoś: dzieki

wlasnie wpadłem na to samo
28 gru 17:02
Gejsza: za wcześniejszą omyłkę przepraszam
28 gru 17:03