Pochodne cząstkowe
Agata: Oblicz pochodne cząstkowe DRUGIEGO rzędu funkcji:
a) f(x,y)=ln(ex+y)
b) f(x,y)=e3x+4y
Byłabym wdzięczna za rozwiązanie "krok po kroku"
28 gru 16:08
Adamm: najpierw oblicz fx, fy
potrafisz?
28 gru 16:16
Agata: Tak, to umiem
28 gru 16:31
Adamm: no i? jakie są?
28 gru 17:02
Agata: a) f'x=exex+y
f'y=1ex+y
b) f'x=3e3x+4y
f'y=4e3x+4y
28 gru 17:11
Agata: a) f'x=ex/(ex+y)
f'y=1/(ex+y)
28 gru 17:13
Adamm:
| | d(fy) | |
teraz policz fyx= |
| (pochodna po x z pochodnej po y z f) |
| | dx | |
i tak samo dla x−a
i to już będzie wszystko
28 gru 17:14
Adamm: odwrotnie
najpierw po x, a potem po y
chociaż to bez znaczenia tutaj, patrz twierdzenie Clairaut
28 gru 17:15
Adamm: ale możesz policzyć dla treningu fyx oraz fxy
28 gru 17:18
Jerzy:
Pierwsze pochodne dostał/ła o 15:26
28 gru 19:53