Wyznacz prostą styczną do okręgu
Ktoś: Okrąg o: (x−70)2+(y+2702=4 jest styczny do prostej opisanej równaniem:
A) 3x+4y=0 B) 5x+12y=0 C)x+y=0 D)y=−5/6x
28 gru 15:27
Jerzy:
Policz odległość każdej prostej od punktu: (70;−270).Styczna jest odległa o 2.
28 gru 15:30
Ktoś: tam powinno byc (y+27)2
28 gru 15:31
Jerzy:
Sposób ten sam. S(70;−27)
28 gru 15:32
Ktoś: ale jak obliczyc ta odległosc?
28 gru 15:33
Jerzy:
S(x
0;y
0)
prosta: Ax + By + C = 0
| | Ax0 + By0 + C | |
d = | |
| | |
| | √A2 + B2 | |
28 gru 15:35
Ktoś: Zadanie rozwiązane, dziękuję za pomoc
28 gru 15:39