Wyznacz ciąg
yakamoz: Wyznacz taki ciąga arytmetyczny, że suma n pierwszych wyrazów tego ciągu wynosi Sn=n3.
z moich prób ogarnięcia tego zadania wynika że
an = −3n2 − 3n +1
,a
r=−6n−6
zatem różnica jest zależna od n i nie będzie stała, zatem taki ciąg arytmetyczny nie istnieje
mam rację? czy raczej nie bardzo?
28 gru 13:59
===:
trochę nakręciłeś ze znakami ale nie zmienia to postaci rzeczy
28 gru 14:20
yakamoz: hm a w którym miejscu nakręciłem

?
już przy a
n czy dopiero przy r
28 gru 14:49
===:
przy an
28 gru 14:50
Marta: hmmm powinno być an = 3n2 +3n − 3
28 gru 14:52
Marta: ojej an = 3n2−3n−1
i dopiero an+1 = 3n2+3n−3
28 gru 14:53
===:
powtórz porządnie przekształcenia algebraiczne
28 gru 14:57
yakamoz: pokolei jak licze:
an=Sn+Sn−1 = n3 − (n−1)3 = n3 − (n3−3n2*1+3n*1−1) = n3 −(n3−3n2+3n−1) = n3 − n3
+3n2−3n+1= 3n2 − 3n + 1
28 gru 14:59
===:
a
n już ok ale a
n+1
28 gru 15:07
yakamoz: potem a
n+1 = 3n
2 + 3n +1
r= 6n
wiec w dalszym ciagu zalezy od n zatem nie można wyznaczyć takiego ciągu arytmetycznego.
Czy teraz już dobrze

?
28 gru 15:08
===:
ten ciag arytmetycznym nie jest
28 gru 15:11