Zadania z trygonometrii
larenen: Mam kilka zadanek z funkcjami trygonometrycznymi.Zadania są w załączniku ponieważ jest ich
całkiem sporo. Bardzo proszę o pomoc
https://imgur.com/NjeT1h7
28 gru 12:59
larenen: Zapomniałem dodać, tylko te zaznaczone czarna kreska.
28 gru 13:01
Jerzy:
49)
2(cos2x − sin2x) − 4cosx = 1 ⇔ 2cos2x − 2(1 − cos2x) − 4cosx = 1
⇔ 4cos2 − 4cosx − 3 = 0
Teraz podstawienie: t = cosx i warunek: |t| ≤ 1
..... i działaj dalej.
28 gru 13:07
Jerzy:
50)
... ⇔ 2sin3x + 1 − sin2x − 2sinx = 0
Podstawienie: t = sinx i |t| ≤ 1
Dostajesz: 2t3 − t2 − 2t + 1 = 0 ⇔ t2(2t − 1) − (2t − 1) = 0 ⇔ (t2 − 1)(2t − `1) = 0
............ i dzałasz dalej.
28 gru 13:14
larenen: Dzięki wielkie za pomoc,przynajmniej z częścią, faktycznie nie było to tak trudne na jakie
wyglądało.
28 gru 21:11