Liczby zespolone w postaci wykładniczej
Maciek: Rozwiązać równanie, z ∊ C
a) z7 = (x−yi)i
b) ((x−yi)i)2 = (1+i)5 * (x−yi)3
c) z4 = (1−i)4
d) z3 = (iz + 1)3
28 gru 12:30
jc: Co jest niewiadomą w pierwszym równaniu?
(b) (i z
*)
2 = z
5 (z
*)
3
z=0 lub −1=z
5 z
*
Drugi przypadek.
|z|
5=1, |z|=1, zz
*=1,
(c) z
4=(1−i)
4, z=1−i lub z=−(1−i) lub z=i(1−i) lub z=−i(1−i).
(d) Rozwiązujesz 3 równania liniowe:
| | −1+i√3 | | −1−i√3 | |
z=iz+1, z= |
| (iz+1), z= |
| (iz+1) |
| | 2 | | 2 | |
28 gru 12:48
Maciek: a) z?
b) Czy nie powinno być (i z*)2 = (1+i)5 * (z*)3? Czy tutaj (1+i)5 to na pewno to
samo co z5?
28 gru 12:56
jc: Źle przepisałem.
(i z*)2 = (1+i)
5 (z*)
3
Sprzęgamy
(−iz)
2=(1−i)
5 z
3
(1−i)
5 = −4(1−i), i
2=−1
z
2= 4(1−i)z
3
| | 1 | | 1+i | |
z=0 lub z= |
| = |
| |
| | 4(1−i) | | 8 | |
28 gru 13:17
jc: W pierwszym piszesz x−iy oraz z. Czy z=x+iy?
28 gru 13:17
Maciek: Przyjmuję, że z = x + iy. z nie jest dane w treści zadania, tylko z ∊ C
28 gru 13:21
jc:
z7 = z* i
Porównujemy moduły obu stron.
|z|7 = |z|, a więc z=0 lub |z|=1.
Jeśli |z|=1, to z8=z z* i = i.
28 gru 14:11
Maciek: Bardzo dziękuję za pomoc i życzę udanego Sylwestra.
28 gru 15:24