Bryła powstała z obrotu trapezu
Marta: Trapez równoramienny o podstawach a, b , a>b obracamy:
1. Wokół prostej zawierającej krótszą podstawę
2. Wokół prostej zawierającej dłuższą podstawę
Która z otrzymanych figur ma większą objętość, a która pole powierzchni całkowitej.
Pole powierzchni całkowitej dla 1 figury PPC1
Pole powierzchni całkowitej dla 2 figury PPC2
analogicznie z objętościami.
Pierwsza figura to walec o wysokości a, promieniu podstawy równym h, z wydrążonymi stożkami o
podstawie takiej jak walec, a tworząca stożka to l = ramieniu trapezu
Druga figura to walec o wysokości b, promieniu podstawy h, z "czapeczkami" w postaci stożków o
podstawie takiej samej jak walec, a tworzącej l = ramieniu trapezu
Otrzymuje zatem
PPC1 = 2πra + 2(πrl) = 2πr(a+l)
PPC2 = 2πrb + 2(πrl) = 2πr(b+l)
a>b zatem PPC1 > PPC2
oraz
V1 = (πr2 * a) − 2(πr2 * 0,5(a−b)3) = πr2 (23b +13a)
V2 = (πr2 * b) + 2(πr2 * 0,5(a−b)3) = πr2 (23a +13b)
i tutaj wydaje mi się ze V2>V1
Poproszę o sprawdzenie
28 gru 12:07
iteRacj@:
r − to jest wysokość trapezu, tak?
Pole powierzchni całkowitej figury powstałej z obrotu wokół prostej zawierającej krótszą
podstawę trapezu czyli PPC1 jest większe, tak jak obliczyłaś.
Dobrze zaczęłaś liczyć objętości obu figur V1 i V2, ale masz zamienione ostateczne wyniki.
Popraw je.
A następnie odejmij V1−V2 , znak różnicy powie Ci, która figura ma większą objętość.
28 gru 12:45
Marta: dokładnie r =h trapezu
jejku faktycznie przy przepisywaniu pomieszałam
V
1 z V
2
powinny być odwrotnie

...
po odjeciu V
2 − V
1 =
13b −
13a
więc przy założeniu a>b ten wynik jest ujemny zatem
V
1>V
2
28 gru 13:04
iteRacj@:
dokładnie tak
28 gru 13:08
kochanus_niepospolitus:
Marto ... wystarczy sobie wyobrazić, obie te figury to:
a) są walce o wysokości b (b<a) i promieniu h
| | a−b | |
b) do (2) dorzucamy ostrosłupy o wysokościach |
| i promieniu h |
| | 2 | |
| | a−b | |
c) do (1) dorzucamy walce o wysokości |
| i promieniu h i odejmujemy po ostrosłupie które |
| | 2 | |
mieliśmy w (b)
| | 1 | |
Jako, że objętość ostrosłupa wynosi |
| objętości walca (o takiej samej wysokości i |
| | 3 | |
promieniu podstawy) to wychodzi, że w (c) dodajemy dwukrotnie więcej niż w (b). Stąd V
1 > V
2
28 gru 13:11
Marta: Dziękuje bardzo

!
28 gru 14:51