surjekcje
kl: Niech X = {1, 2, 3} oraz Y = {1, 2}.
Znaleźć wszystkie surjekcje ze zbioru X do zbioru Y oraz ze zbioru Y do zbioru X
nie rozumiem za bardzo czym w ogóle jest surjekcja
28 gru 11:49
Benny: Iksom musisz przyporządkować cały zbiór Y i na odwrót.
28 gru 11:55
kl: czy tak bedzie ze zbioru X do Y ? (1,2)(2,1) (1,1)(2,2)
a ze zbioru Y do X tak samo ?
28 gru 11:59
Jerzy:
Suriekcja ( funkcja "na" ) , to takie odwzorowanie zbioru X → Y ,że każdy element ze zbioru Y
ma swój odpowiednik w zbiorze X.
28 gru 12:07
Mila:
|X|=3
|y|=2
f: {x1,x2,x3}→{y1,y2}
Dla każdego y∊Y istniej x∊X takie, że f(x)=y
Liczba suriekcji określonych na zbiorze X o wartościach w zbiorze Y:
23−2=6
1)f(1)=1, f(2)=1,f(3)=2
2) f(1)=1, f(2)=2,f(3)=1
3) f(1)=2, f(2)=1, f(3)=1
4) f(1)=1,f(2)=2,f(3)=2
5) f(1)=2,f(2)=1,f(3)=2
6) f(1)=2, f(2)=2,f(3)=1
Najlepiej wypisz na początku ciągi 3 wyrazowe o elementach ze zbioru Y
(1,1,2), (1,2,1),(2,1,1), (1,2,2),(2,12),(2,2,1)
Nie może wystąpić ciąg (1,1,1) (2,2,2)
28 gru 21:02