program
program:
Po wpisaniu ponizszego kodu
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int A;
cout<<"Podaj A: ";
cin>>A;
if(A<=0)
{cout<< "Podaj wartosc dodatnia: ";cin>>A;}
else (A>0);
cout<<"Tekst "<<A<<endl;
return 0;
}
pojawia mi sie:
Podaj A:
Tekst (i wartosc podana dla A−przyjmijmy, ze jest to A)
Co jest ok, ale chcialbym, zeby bylo wiecej mozliwosci (linijek Podaj A: (np.5)), czyli chce,
zeby pojawialo sie:
Podaj A:
Tekst A.
Podaj A:
Tekst A.
Podaj A:
Tekst A.
Podaj A:
Tekst A.
Podaj A:
Tekst A.
Co wowczas trzeba wpisac w kodzie, zeby tak bylo?
28 gru 01:47
jc:
for(int i=0; i<5; i++){
cout << "Podaj A" << endl;
cin >> A;
cout << "Tekst " << A << endl;
}
28 gru 01:58
program:
Ok. Dziekuje, ale teraz tak mysle, ze chyba zle napisalem.
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int G,a,b,K;
cout<<"podaj G: ";
cin>>G;
if(G<=0)
{cout<< "Podaj wartosc dodatnia: ";cin>>G;}
else (G>0);
a=G+(G/4)−(G/100)+(G/400)−1;
b=7−a%7;
K=b+3;
string tekst;
if (K==3)
{tekst = "P";}
else if(K==4)
{tekst ="R";}
else if(K==5)
{tekst ="S";}
else if(K==6)
{tekst ="T";}
else if(K==7)
{tekst ="W";}
cout<<"Jakis napis jeszcze "<<tekst<<endl;
return 0;
}
Po wpisaniu tego kodu pojawia sie:
Podaj G:
Jakis napis jeszcze (i konkretna literka przypisana dla K−przyjmijmy, ze jest nia po prostu
tekst)
Co jest ok, ale chcialbym, zeby bylo wiecej mozliwosci (linijek Podaj G: (np.3)), czyli chce,
zeby pojawialo sie:
Najpierw:
Podaj G:
Jakis napis jeszcze tekst
Zaraz po tym znowu:
Podaj G:
Jakis napis jeszcze tekst
I znowu:
Podaj G:
Jakis napis jeszcze tekst
Co wowczas trzeba wpisac w kodzie (miedzy jakimi linijkami), zeby tak bylo?
28 gru 02:46
program:
?
28 gru 14:54
Pytający:
Wątpię, że ktoś tu będzie uczył Cię programowania od podstaw. Polecam Ci przeczytać jakiś kurs
dla początkujących, coby najpierw nieco rozeznać się w temacie, np. taki:
http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1
28 gru 15:22
program:
Ok. Dzieki.
Generalnie uzyskalem to co chce kopiujac
cout<<"podaj G: ";
cin>>G;
if(G<=0)
{cout<< "Podaj wartosc dodatnia: ";cin>>G;}
else (G>0);
a=G+(G/4)−(G/100)+(G/400)−1;
b=7−a%7;
K=b+3;
if (K==3)
{tekst = "P";}
else if(K==4)
{tekst ="R";}
else if(K==5)
{tekst ="S";}
else if(K==6)
{tekst ="T";}
else if(K==7)
{tekst ="W";}
cout<<"Jakis napis jeszcze "<<tekst<<endl;
kilka razy.
Myslalem, ze jest latwiejszy sposob, zeby tak nie kopiowac po prostu.
28 gru 15:49
jc: Mogłeś napisać tak:
char u[]="xxxPRSTW";
cout<<"Jakis napis jeszcze "<<u[K]<<endl;
28 gru 16:01
program:
Napisalem tak bez kopiowania:
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int G,a,b,K;
for (int i=1; i<=5; i++)
{ cout<<"podaj G: ";
cin>>G;
if(G<=0)
{cout<< "Podaj wartosc dodatnia: ";cin>>G;}
else (G>0);
a=G+(G/4)−(G/100)+(G/400)−1;
b=7−a%7;
K=b+3;
string tekst;
if (K==3)
{tekst = "P";}
else if(K==4)
{tekst ="R";}
else if(K==5)
{tekst ="S";}
else if(K==6)
{tekst ="T";}
else if(K==7)
{tekst ="W";}
cout<<"Jakis napis jeszcze "<<tekst<<endl;}
return 0;
}
czyli jest to o co mi chodzilo.
28 gru 17:22