Oblicz granice (zastosowanie twierdzenia de L'Hospitala:
oo: Oblicz granice (zastosowanie twierdzenia de L'Hospitala:
x→1
28 gru 01:20
jc:
x=1+u, u→0, Hospital
| | −u + ln(1+u) | | −1 + 1/(1+u) | | −u | | 1 | |
lim |
| =lim |
| = lim |
| =− |
| |
| | 1−cos πu | | π sin πu | | (1+u) sin πu | | π | |
28 gru 01:44
oo: a jakoś inaczej dałoby się to rozwiązać ? nie rozumiem tego schematu :c
28 gru 12:02
jc: Którego miejsca nie rozumiesz? Zamieniłem zmienne, aby wyrażenie było prostsze.
Zastosowałem regułę Hospitala. Wykorzystałem znaną granicę (sin x)/x →1, x→0.
28 gru 12:10
Jerzy:
| | −1 + 1/x | | −1/x2 | | 1 | |
= limx→1 |
| = limx→1 |
| = − |
| |
| | −π*sin(πx) | | −π2cos(πx) | | π2 | |
28 gru 12:28
jc: Umknęło mi jedno π.
28 gru 12:41