Oblicz pochodną:
be_humble: Oblicz pochodną:
(−10x/(x2−4)2) '
Mam problem z wyłączeniem tego czynnika (x2−4) przed nawias w trakcie liczenia, a domyślam
się, że o to chodzi i dlatego bardzo proszę o pomoc.
28 gru 00:30
5-latek: Ja bym sobie zrobil tak (x2−4)2= x4−8x2+16 i z tego policzyl pochodna do licznika
natomiast w mianownku zapisalbym tak [(x2−4)2]2 (to juz przy pochodnej
28 gru 00:35
jc:
| | x | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| | (x2−4)2 | | 8 | | (x−2)2 | | (x+2)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x)=− |
| ( |
| − |
| ) |
| | 4 | | (x−2)3 | | (x+2)3 | |
Przez 10 sam pomnóż.
28 gru 01:51
jc: Sam jednak pomnożę.
| | 5 | | 1 | | 1 | |
pochodna = |
| ( |
| − |
| ) |
| | 2 | | (x−2)3 | | (x+2)2 | |
28 gru 01:52
jc: Oczywiście 3 zamiast 2.
| | 5 | | 1 | | 1 | |
pochodna = |
| ( |
| − |
| ) |
| | 2 | | (x−2)3 | | (x+2)3 | |
28 gru 01:54