Najkrotszy bok trapezu prostokatnego ma dlugosc 1, wyznacz iloraz ciagu.
larenen: Prosiłbym o pomoc z dwoma zadankami.
1.Najkrotszy bok trapezu prostokatnego ma dlugosc 1. Dlugosci kolejnych bokow tworza rosnacy
ciag geometrycny.Wyznacz iloraz tego ciagu.
2.W kat o mierze 2α wpisano dwa okręgi styczne zewnętrznie. Stosunek promieni tych okręgów
wynosi 2:3. Wyznacz tangens kata α
27 gru 23:52
ale jak to?:

Zad 2.
Zrobiłbym to tak (nie daję 100% poprawności)
Fioletowy kolor, odległość = x
Czerwony kolor, odległość = 2r
Zielony kolor, odległość = 3r
Z twierdzenia Talesa:
(x+2r)3r=(x+7r)2r
3xr+6r
2=2xr+14r
2
xr=8r
2
x=8r
Z tw. pitagorasa
y
2+(3r)
2=(8r+2r+5r)
2
y
2+(3r)
2=(15r)
2
y
2+9r
2=225r
2
y
2=216r
2
y=6
√6r , y>0
| 3r | | 1 | | √6 | |
tgα = |
| = |
| = |
| |
| 6√6r | | 2√6 | | 12 | |
28 gru 09:36
ale jak to?:

Zad.1
Tutaj mogą być chyba dwa przypadki:
1) tak jak na rysunku bok = 1 jest wysokością
2) bok = 1 jest górną podstawą trapezu (na rysunku zamiast q)
Skorzystaj z tw.pitagorasa (do rysunku)
1
2+(q
3−q)
2=(q
2)
2 oraz założenie, że q>1
mi wyszło q=
√1+√52, ale sam sobie to policz i policz 2 przypadek
28 gru 10:34
Bogdan:
| 1 | | √6 | |
2) a = √25 − 1 = 2√6, tgα = |
| = |
| |
| 2√6 | | 12 | |
28 gru 14:05