Oblicz granice funkcji :
x: Proszę o wsparcie w niedoli. Oblicz granice funkcji :
| | 2x−1−4x+1 | |
lim = |
| |
| | 4x+2−3x+1 | |
x→+
∞
27 gru 23:20
Adamm: podziel obustronnie przez 4x+1
27 gru 23:22
Adamm: licznik i mianownik, nie obustronnie
27 gru 23:23
x: Rozbiłam to w taki sposób :
Według notatek wiem , że te ułamki to wyjdą zera ,ale tego właśnie nie rozumiem dlaczego
27 gru 23:35
Adamm: wątpię by od ciebie tego wymagali
27 gru 23:37
x: no dla relaksu tego nie robię

chciałabym zrozumieć
27 gru 23:42
5-latek: To przypomnij sobie jak bylo przy ciagagach
tam n→∞
a>1 to an = ∞
1n i n→∞=1
a(0,1) in→∞=0 tak bylo ?
tutaj masz x→∞(ten sam problem
27 gru 23:54
5-latek: Ale najpierw idz do dentysty jak cie bola zęby .
27 gru 23:55
x: z tym dentystą to nie na miejscu , chce po prostu zadanie zrozumieć
28 gru 00:01
5-latek: No bo zrobilas taka mine jakby Cie bolay zęby (23 : 42)
28 gru 00:02
x: dziękuje za każdą pomoc
28 gru 00:03
x: no tak , ale to miało mieć inną przenośnię
28 gru 00:04
yo: pewnie da sie to zrobic lepiej itd., ale tak jak Adamm napisal, jak podzielisz przez 4
x + 1
to dostajesz:
| (12)x + 3 − 1 | |
| |
| 4 − (34)x + 1 | |
teraz analizujesz poszczegolne 'skladowe' majac na wzgledzie ze x rosnie w nieskonczonosc
i tak:
(
12x + 3) dazy do 0, podobnie
(
34x + 1) →0
btw. nie wiem czy korzystasz z takich stron/narzedzi jak wolframalpha.com, ale polecam.
przykladowo wyliczenie granicy to:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=lim((2%5E(x+-+1)+-+4%5E(x+%2B+1))%2F(4%5E(x%2B2)+-+3%5E(x%2B1)),+x+-%3E+inf)
to jest wynik, ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby probowac roznych operacji na wejsciowym
ulamku (tak jak podzielenie przez 4
x + 1)
i tym samym zaoszczedzenie czasu
28 gru 00:09
5-latek: Wiec z tego co widze to podzielilas licznik i mianownik przez 4
x
| | 2x*2−1 | | 2x | | 2 | |
wiec np U{2x−1{4x}= |
| = ( |
| *2−1= ( |
| )x*2−1 |
| | 4x | | 4x | | 4 | |
teraz (U{2}[4})
x przy x→
∞ dazy do 0 i 0*2
−1=0
llicz pozostale
28 gru 00:11
x: Dziękuję bardzo za to poświęcenie z każdej strony
28 gru 00:49