Ziilustruj zbiór płaszczyzny których współrzędne spełniają nierówności: |x|+|y|<
moniq: Ziilustruj zbiór płaszczyzny których współrzędne spełniają nierówności: |x|+|y|<3. Jak moge soe
zabrac za taki przyklad wktorym sa dwoe niewiadome w osobnych wartosciach bezwzgl

Z góry
dzięki
27 gru 23:02
Adamm:
27 gru 23:05
5-latek: A no 4 przypadki
1. x≥0 i y>0
x+y<3 to y<3−x
2 x≥0 i y<0
x−y<3 to −y<3−x to y>x−3
3 y≥0 i x<0
4 x<0 i y<0
27 gru 23:06
Qulka: podzielić układ na ćwiartki
27 gru 23:06
Adamm: x, −x
y, −y
jak te zamienisz, to nic się nie zmieni
dlatego można rozpatrywać tylko x≥0, y≥0
y+x<3
spróbuj narysować ten obszar (dla x≥0, y≥0)
27 gru 23:06
moniq: Moge wiedziecc czemu w niektorych nierownnosciach jest lub rowne ?
27 gru 23:09
5-latek: Definicja wartosci bezwzglednej
27 gru 23:10
moniq: No i tak sobie mysle jak zapisac te przypadki czy zmieniac zznak nierownosci
27 gru 23:10
moniq: Super qlasnie mnie uswiadomiłes ze w def jest lub rowne
27 gru 23:12
moniq: Super qlasnie mnie uswiadomiłes ze w def jest lub rowne
27 gru 23:12
5-latek: Studentka powinna wiedziec ja sie rozwiazauje nierownosci
27 gru 23:12
moniq: Heh nie jestem jeszcze studentka

powiesz mi

Normalne nierownosci okej mnoze znak przy
zzmianie znaku wart bezwzg ale jak sa dwie rozne wart bezwzgl i np jedna zmienia znak to
zmieniamy znak nierownosci tak samo jakby obiee loczby pod wart bezwzgl były ujemne
27 gru 23:15
5-latek: jesli x≥0 to |x|=x
jesli y≥0 to |y|=y
jesli x<0 to |x|=−x
jesli y<0 to |y|=−y
definicja
27 gru 23:17
moniq: No tak ro jeszcze wiem ale np nierownosc |x|+|y|<3. Gdzie x<0 i y>0 to zmieniamy znak
nierownosci a jak x<0 i y<0 to tez zmieniamy znak nierownosci

No bo wtedy by wyszlo na to
samo
27 gru 23:21
moniq: No tak ro jeszcze wiem ale np nierownosc |x|+|y|<3. Gdzie x<0 i y>0 to zmieniamy znak
nierownosci a jak x<0 i y<0 to tez zmieniamy znak nierownosci

No bo wtedy by wyszlo na to
samo
27 gru 23:21
5-latek: dla x<0 i y<0
−x−y<3 ⇒−y<3+x ⇒y>−3−x
27 gru 23:24
5-latek:

Rozwiazaniem tej nierownosci jest obszar na czerwono bez linii y=−3−x
Rysuj tak pozostale . Dobranoc
27 gru 23:27
moniq: Okej czyli wnioskuje ze przy dwoch wartosciach bezwzgl z liczbami <0 nie zmieniam znaku.
27 gru 23:29
moniq: Dziękuję Ci bardzo za pomoc
27 gru 23:30