matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Limit
Boniek:
Wytłumaczy mi ktoś to bo ani podstawieniem ani sprzężeniem nic mi nie wychodzi lim
x
−>(−inf) (sqrt(x
2
+x+2)+x)
27 gru 21:37
Boniek:
Wymik powinien wyjść −1/2
27 gru 21:42
kochanus_niepospolitus:
x
2
+x+2 − x
2
√
x
2
+x+2
+ x =
=
√
x
2
+x+2
− x
|
x
|
(
−
1 +2/|x|)
−1
=
−>
|
x
|
(
√
1 + 1/|x| + 2/|x
2
|
+
1)
2
27 gru 21:47
jc:
x=−u, u→
∞
.
−u+2
−1+2/u
√
u
2
−u+2
−u=
=
→−1/2
√
u
2
−u+2
+u
√
1−1/u+2/u
2
+1
27 gru 21:47
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick