Badanie przebiegu zmienności funkcji
Student_1_rok: Cześć, czy umiałby ktoś pomóc z tymi dwoma przykładami z badania przebiegu zmienności funkcji?
Pilne

1. y = 1/2 x
2 + 1/x
2. y = x
2+1/x
2−4
Głównie zależy mi na dziedzinie, asymptotach, monotoniczności, minimum / maximum, wklęsłość,
wypukłość oraz punkty przegięcia.
27 gru 21:26
Bogdan:
ho ho

, to huk roboty, nawet dziedziny nie potrafisz wyznaczyć?
27 gru 21:33
the foxi:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2x | | 2x+1 | |
1. y= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 2x2 | | x | | 2x2 | | 2x2 | | 2x2 | |
Dziedzina: ℛ\{0}
Asymptoty:
| | 2x+1 | |
pozioma: lim (x→+∞) |
| =0, czyli y=0 |
| | 2x2 | |
pionowa: x=0
| | 2x+1 | | 2(2x2)−4x(2x+1) | | 4x2−8x2−4x | | −4x2−4x | |
y'=( |
| )'= |
| = |
| = |
| |
| | 2x2 | | 4x4 | | 4x4 | | 4x2 | |
Przedziały monotoniczności:
y'>0 ⇔ 4x
2(−4x
2−4x)>0 ⇒ −16x
3(x
2+1)>0 ⇒ x<0
y'<0 ⇔ 4x
2(−4x
2−4x)<0 ⇒ −16x
3(x
2+1)<0 ⇒ x>0
Ekstrema:
| −4x2−4x | |
| =0 ⇔ −4x2−4x=0 ⇒ x=0∉D ⋁ x=−1∊D ← minimum |
| 4x2 | |
| | −4x2−4x | | (−8x−4)(4x2)−8x(−4x2−4x) | |
y''=( |
| )'= |
| = |
| | 4x2 | | 16x4 | |
| | −32x3−16x2+32x3+32x2 | | 16x2 | |
= |
| = |
| |
| | 16x4 | | 16x4 | |
Funkcja wypukła:
| | 16x2 | |
y''>0 ⇔ |
| >0 ⇒ 16x2*16x4>0 ⇒ x∊ℛ\{0} (czyli w całej dziedzinie) |
| | 16x4 | |
Funkcja wklęsła:
| | 16x2 | |
y''<0 ⇔ |
| <0 ⇒ 16x2*16x4<0 ⇒ x=0∉D |
| | 16x4 | |
Punkt przegięcia:
| | 16x2 | |
y''0 ⇔ |
| =0 ⇒ x=0∉D |
| | 16x4 | |
27 gru 21:55
Jack:

oj student student...
studenty maja teraz wolne...
D = R \ {0}
przeciecia z osiami:
dla y = 0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
0 = |
| x2 + |
| −−> 0 = |
| x3 + 1 −−> |
| x3 = − 1 |
| | 2 | | x | | 2 | | 2 | |
x = −
3√2
zatem mamy punkt (−
3√2,0)
Granice w punktach nienalezacych do dziedziny (czyli x=0):
| | 1 | | 1 | |
lim ( |
| x2 + |
| ) = − ∞ −−>wniosek: asymptota pionowa lewostronna x=0 |
| | 2 | | x | |
x−>0
−
| | 1 | | 1 | |
lim ( |
| x2 + |
| ) = ∞ −−>wniosek: asymptota pionowa prawostronna x=0 |
| | 2 | | x | |
x−>0
+
wniosek : granica obustronna x=0 (wystarczy ten wniosek napisac, tych dwoch powyzej nie trza)
granice w nieskonczonosciach:
x−>−
∞
x−>
∞
wniosek: brak asymptoty poziomej.
Sprawdzmy jeszcze asymptote ukosna.
Asymptota ukosna okreslona jest wzorem y = ax + b
gdzie
b = lim (f(x) − ax)
przy + − nieskonczonosciach obie granice.
Zatem
| | 1 | | 1 | |
a = lim ( |
| x+ |
| ) = ± ∞ |
| | 2 | | x2 | |
x−>±
∞
Skoro 'a' nie jest okreslona konkretna liczba...to wniosek: brak asymptoty ukosnej
Pierwsza pochodna (ekstrema + monotonicznosc):
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = ( |
| x2+ |
| )' = x − |
| |
| | 2 | | x | | x2 | |
| | 1 | |
f'(x) = 0 −−> x − |
| = 0 −−> x3 = 1 −−> x = 1 |
| | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
zatem ekstremum lokalne x=1, ktorego wartosc wynosi: f(1) = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
f'(x) > 0
| | 1 | |
x − |
| > 0 /*x2 (moge pomnozyc bo x2 jest nieujemne) |
| | x2 | |
x
3 − 1 > 0
(x−1)(x
2+x+1) > 0
x > 1
wniosek: dla x ∊ (1;
∞) f'(x)>0 funkcja rosnie
f'(x) < 0
| | 1 | |
x − |
| < 0 /*x2 (moge pomnozyc bo x2 jest nieujemne) |
| | x2 | |
x
3 − 1 < 0
(x−1)(x
2+x+1) < 0
x < 1
wniosek: dla x ∊ (−
∞;0) U (0;1) f'(x)<0 funkcja maleje.
druga pochodna (punkty przegiecia + wkleslosc/wypuklosc)
| | 1 | | 2 | |
f''(x) = (x − |
| )' = 1 + |
| |
| | x2 | | x3 | |
| | 2 | |
f''(x) = 0 −−> 1 + |
| = 0 −−> x3 = − 2 −−−> x = 3√−2 = −3√2 |
| | x3 | |
zatem mamy punkt przegiecia dla x = −
3√2
f''(x) > 0
x
3(x
3+2) > 0
x ∊ (−
∞;−
3√2) U (0;
∞)
wniosek : dla x ∊ (−
∞;−
3√2) U (0;
∞) f''(x) > 0 funkcja jest wypukla czyli ∪
f''(x) < 0
x
3(x
3+2) < 0
x ∊ (−
3√2 ; 0)
wniosek : dla x ∊ (−
3√2 ; 0) f''(x) < 0 funkcja jest wklesla czyli ∩
Teraz tylko tabelka i zawrzec te wszystkie informacje
27 gru 21:56
the foxi:
...i teraz pytanie, o którą funkcję chodziło.
27 gru 21:57
Jack: | | 1 | |
na 99% 1/2x2 oznacza |
| x2... |
| | 2 | |
27 gru 21:57
the foxi:
| | 1 | | 1 | |
Hmm, faktycznie. |
| + |
| wygląda zbyt "prosto".: > |
| | 2x2 | | x | |
27 gru 21:59
Jack: jak cos ja z drugiego od razu rezygnuje,...
nie chce mi sie
27 gru 22:00
kochanus_niepospolitus:
Ja w ogóle nie wiem co po robicie mu gotowca skoro ten koleś nawet się słowem nie odezwał od
wpisania zadania
Baaa ... nawet dziedziny nie potrafi zrobić.
27 gru 22:18
Student_1_rok: Skoro komuś tak usilnie zależy aby mnie wywołać, to jestem, ten co czeka na gotowca, a więc
tak: rzeczywiście nie potrzebnie wpisałem, że zależy mi na dziedzinie ponieważ to wyznaczę ale
w reszcie miewałem problemy i poprosiłem o całość, a i przepraszam, że zapisałem tak tą
funkcję, że był problem z odczytaniem jaką ona ma formę czy 1/2 x
2 czy 1/2x
2 
. Dziękuję za
pomoc. A ,,kochanus
niepospolitus" to, że ktoś nie odezwał się od razu po wpisach nie znaczy,
że ma wyje**** widocznie robił coś innego, może dalej sam próbował zrobić ten przykład?

oh
idiotus zawistus.
27 gru 22:56
Jack: akurat kochanus to Ty szanuj ;x
27 gru 22:57
Student_1_rok: Przyjąłem postawę taką jak ,,kochanus".
A Panu dziękuję za pomoc!
27 gru 23:02
27 gru 23:06