Rozwiąż równanie
matełs23: Rozwiąż równanie:
sin(x−3π)=4sincosx
Proszę o pomoc.
27 gru 21:15
kochanus_niepospolitus:
wskazówka:
4sinxcosx = 2sin(2x)
27 gru 21:17
Bogdan:
czy na pewno potrzebna jest tożsamość 2sinx cosx = sin2x ?
27 gru 21:23
Eta:
sin(x−3π)= −sin(3π−x)= −sinx
4sinxcosx+sinx=0
sinx(4cosx+1)=0
..................
.....................
27 gru 22:40
Bogdan:
27 gru 22:55
matełs23: Mój błąd, tam powinno być :
sin(x−3π)=4sinxcos2x
4sinxcos2x+sinx=0
sinx(4cos2x+1)=0
sinx[4(1−2sin2x)+1]=0
sinx(4−8sin2x+1)=0
sinx(−8sin2x+5)=0
sinx=kπ v sin2x=5/8
dobrze ?
28 gru 14:08