równanie
Lok: Niech x
1<x
2<x
3 będą rowiązaniami równania trzeciego stopnia x
3−3x−1=0 . Oblicz
27 gru 20:47
kochanus_niepospolitus:
Skąd masz takie zadanie?
Na jakim poziomie nauczania jesteś ?
27 gru 21:17
Lok: Studia
27 gru 21:18
Mila:
1
27 gru 21:35
Mila:
wzory Cardano
Δ<0 − 3 rozwiązania rzeczywiste
27 gru 21:39
kochanus_niepospolitus:
2) wiadomo, że x3 > 0 > x2 > x1 (bo tylko wtedy możliwe jest x1+x2+x3 = 0 oraz
x1*x2*x3 = 1)
27 gru 21:43
kochanus_niepospolitus:
z jakiego przedmiotu jest to zadanie ?
27 gru 21:43
Lok: z agebry
27 gru 21:46
Mila:
Artur próbowałam z wzorów Viete'a, ale jakoś nie widziałam prostej drogi do celu.
LOK, co masz w teorii z równań tego typu?
27 gru 21:48
27 gru 23:10
Mila:
x
3−3x−1=0
1) w(x)=x
3−3x−1 nie ma pierwiastków wymiernych
2) a=1, p=−3, q=−1
| | p | | q | | 1 | |
Δ=( |
| )3+( |
| )2=(−1)3+ |
| <0⇔równanie ma 3 różne pierwiastki rzeczywiste |
| | 3 | | 2 | | 4 | |
| | α+2kπ | |
xk+1=2*cos |
| i x1<x2<x3 |
| | 3 | |
| | 3*(−1) | | 1 | |
cosα= |
| = |
| |
| | 2*(−3)*√1 | | 2 | |
α∊(0,π) − funkcja malejąca, różnowartościowa
zmieniam numerację pierwiastków, aby zachodziła nierówność: x
1<x
2<x
3
Licznik:
| | π | | 5π | | 2π | | 10π | |
x32−x22=4*cos2 |
| −4cos2 |
| =2cos |
| −2cos |
| = |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
Mianownik:
| | π | | 7π | | π | | 2π | |
x3−x1=2*cos |
| −2*cos |
| =2*cos |
| +2cos |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
27 gru 23:54