CTG
Beorn: Rzucamy uczciwą monetą 40000 razy. Użyj Centralnego Twierdzenia Granicznego i
twierdzenia Berry−Essena aby podać nietrywialne górne oszacowanie prawdopodobieństwa że
moneta wypadnie co najmniej 20000 razy. Dla dystrybuanty Φ(z) standardowego (unormowanego)
rozkładu noramlengo ( dla wartości oczekiwanej 0 i wariancji 1) użyj nierówności :
| | 1 | | z2 | |
1− Φ(z) < |
| e− |
| |
| | z−√2π | | 2 | |
Podpowiedź:
Najpierw użyj CTG do uzyskania przybliżonego oszacowania, a potem użyj tw. Berry−Essena do
uzyskania poprawy do przybliżonego oszacowania otrzymanego przy pomocy CTG.
Szczerze mówiąc nie wiem jak się za to zabrać, pierwszy raz widzę takie zadanie a muszę się
tego nauczyć

Wszelka pomoc mile widziana
Beorn: Dziennik pokładowy studenta przed sesją − Dzień 2
Po spędzeniu trochę czasu nad zadaniem doszedłem do czegoś takiego:
Xi=1
Xi→orzeł
p(Xi)=1/2
u=1/2
wzór Centralnego Twierdzenia Granicznego (CTG) Lindeberga−Lévy’ego :
| ∑ni=1 (Xi−u) | | 20000 | |
| = |
| =1  |
| σ*√n | | 20000 | |